UNIAN

Noi reguli de călătorie spre Marea Britanie și Israel

Reprezentanții Autorității Aeronautice Civile (AAC) a Republicii Moldova atenționează despre noile reguli de călătorie spre Marea Britanie și Israel. Dacă în Marea Britanie, noile condiții intră în vigoare mâine, 11 februarie, atunci în Israel măsurile sunt aplicabile din 8 februarie.

Potrivit AAC, începând cu ziua de vineri, noile reguli de călătorie spre Marea Britanie deja vor fi aplicabile. Astfel, pasagerii vaccinați cu schema completă de vaccinare aprobată de Marea Britanie (inclusiv și copiii sub 18 ani) sunt obligați să prezinte:

– certificatul de vaccinare (EU DCC, se accepta certificatul emis în RM în format nou);

– formularul digital PLF completat.

Totodată, pasagerii nu vor mai fi obligați să facă repetat testarea după aterizarea în Marea Britanie și nici să stea în carantină la domiciliu.

Cu privire la pasagerii nevaccinați, ei sunt obligați să prezinte:

– testul negativ de tip PCR/ANTIGEN efectuat cu cel mult 2 zile până la zbor (conform cerințelor UK);

– rezervarea și achitarea testului de tip PCR pentru a 2 zi de la sosire în Marea Britanie;

– formularul digital PLF completat.

În Israel, noile măsuri sunt aplicabile din 8 februarie. Astfel, toți pasagerii care pleacă spre Israel trebuie să prezinte:

– un test negativ PCR efectuat 72h până la plecare sau un test antigen efectuat 24h până la zbor;

– să completeze online declarația „Clearance Application” cu 48 h până la plecare.

Sunt scutiți de prezentarea testului negativ înainte de plecare, persoanele vindecate de Covid, care pot prezenta una din confirmările de mai jos:

– un rezultat pozitiv al unui test PCR sau antigen efectuat în laborator, cu mai puțin de 3 luni înaintea plecării, cu condiția să fi trecut cel puțin 8 zile de la efectuarea testului;

– sau un certificat Covid emis de autoritățile Israel, indicând un statut de recuperare –care nu depășește mai mult de 3 luni.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reacția Mitropoliei Moldovei, după ce un preot a fost scos cu forța din biserica din Grinăuți

Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Rusiei, califică drept „regretabilă” imposibilitatea soluționării amiabile a conflictului izbucnit în jurul bisericii din Grinăuți. Contactat de NewsMaker, episcopul-vicar Ioan Moșneguțu a declarat că disputa dintre enoriași și preotul Constantin Turtureanu, care a aderat la Mitropolia Basarabiei, ar fi trebuit rezolvată prin dialog.

„Este regretabilă imposibilitatea rezolvării acestei probleme pe cale amiabilă. Până la ora actuală nu s-a ajuns la un compromis între creștini și preotul Constantin Turtureanu. De fapt, creștinii și-au exprimat dezacordul ca preotul Constantin Turtureanu să meargă la Mitropoliei Basarabiei, în jurisdicția acestei structuri, iar din această cauză situația a escaladat într-un conflict mai nepotrivit. Era bine dacă această problemă se rezolva în baza unui dialog”, a declarat episcopul Ioan Moșneguțu, vicar al Mitropoliei Moldovei pentru NM.

Potrivit lui, decizia privind apartenența bisericii la o structură religioasă trebuie să aparțină comunității. În acest caz, spune Moșneguțu, a avut loc o adunare generală a enoriașilor, în cadrul căreia 267 de persoane au votat împotriva preotului și a trecerii sub altă jurisdicție, în timp ce doar 9 persoane l-au susținut pe Turtureanu.

Ioan Moșneguțu a mai precizat pentru NM că Constantin Turtureanu a fost „disponibilizat” din funcția de paroh al bisericii din Grinăuți, iar Mitropolia Moldovei a numit un nou preot care „a fost acceptat de enoriași”. Chiar dacă numirea a avut loc încă pe 4 iulie, Moșneguțu susține că noul paroh nu a oficiat, deocamdată, nicio slujbă, întrucât „biserica a fost predată din nou comunității, adică a fost deschisă abia ieri”.

„Dacă acest conflict comunitatea parohială vizavi preotul paroh va continua, vom regreta enorm, însă comunitatea va decide cum procedează în continuare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, episcopul Ioan Moșneguțu.

Tensiunile din parohia din Grinăuți durează de mai mult timp și au pornit după ce preotul Constantin Turtureanu a decis să treacă de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Române. Decizia a stârnit nemulțumiri în rândul unei părți a enoriașilor, care au cerut în repetate rânduri plecarea acestuia. Situația a escaladat pe 15 iulie, când un grup de localnici l-au scos pe Turtureanu cu forța din biserică.

Potrivit TV Nord, tot pe 16 iulie, un grup de credincioși din partea Mitropoliei Moldovei au intrat în lăcaș și au schimbat lăcatele de la uși, fără să permită nimănui accesul în lăcaș.

Contactată de NewsMaker, ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Rîșcani, Lilia Harea, a declarat că incidentul a fost înregistrat și este documentat: „Toți cei implicați vor fi trași la răspundere”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: