Președintele ucrainean Vladimir Zelenski, omologul său din Franța, Emmanuel Macron, premierul Poloniei, Donald Tusk, prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, și cancelarul Germaniei, Friedrich Merz, au solicitat pe 10 mai Federației Ruse să accepte un armistițiu deplin și necondiționat pe frontul Ucraina. Încetarea focului trebuie să înceapă pe 12 mai, or, în caz contrar, vor fi impuse noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar aliații europeni își vor întări sprijinul militar pentru Ucraina. În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „încercarea de a speria” autoritățile ruse este „zadarnică”.
Aliații Ucrainei au pregătit noi sancțiuni pentru Rusia, dacă nu acceptă armistițiul propus
Vladimir Zelenski, împreună cu Donald Tusk, Keir Starmer, Friedrich Merz și Emmnuel Macron, aflați la Kiev pentru Summit-ul „Coaliției doritorilor”, au susținut o conferință de presă după eveniment.
„Tocmai de aceea suntem aici, împreună cu SUA, și ne adresăm lui Putin deschis: dacă într-adevăr vă gândiți serios la pace, acum este momentul să o demonstrați”, a subliniat Starmer, relatează RBC Ucraina.
El a accentuat că este vorba despre o încetare a focului de 30 de zile, cu începerea imediată a negocierilor de pace, fără condiții suplimentare și fără întârzieri. În caz contrar, Federația Rusă va fi forțată să accepte negocierile.
„Putin vrea condiții, iar în loc să oprească focul, a organizat o paradă militară (referire la parada militară de 9 mai n. r.), lansează din nou o provocare… Dacă Putin nu revine pe calea păcii, vom răspunde. Împreună cu președintele Trump, ne vom intensifica sprijinul pentru capacitatea de apărare a Ucrainei, ca să obligăm Rusia să se așeze la masa de negocieri”, a adăugat premierul Marii Britanii.
Menționăm că cei cinci lideri au avut o discuție telefonică cu președintele SUA, Donald Trump, după reuniunea „Coaliției doritorilor”.

La rândul să, președintele Zelenski a precizat că armistițiul dintre Ucraina și Rusia ar trebuie să înceapă pe 12 mai. Dacă Kremlinul nu va accepta o încetare a focului completă și necondiționată, vor urma sancțiuni împotriva Federației Ruse.
„În ultimele ore, Putin a înaintat condiții pentru încetarea focului, însă noi insistăm asupra unei încetări a focului necondiționate. Respingem orice propunere care presupune condiții suplimentare. Rusia și Putin trebuie să se așeze la masă pentru discutarea armistițiului de 30 de zile. În caz contrar, vor fi sancționați. Suntem uniți în această poziție și dorim ca mesajul să fie clar — anume acestui lucru îi este dedicată reuniunea coaliției”, a mai declarat Starmer.
Iar Emmanuel Macron a confirmat că pachetul de sancțiuni este pregătit deja.
Reacția Kremlinului
După declarațiile celor cinci lideri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova nu se va lăsa intimidată și că este obișnuită deja cu măsurile punitive. „Noi ne gândim deja la ce vom face după ce aceste sancțiuni vor fi impuse, cum vom minimiza consecințele lor. (…) Încercarea de a ne speria cu sancțiuni este zadarnică”, a menționat el.