Alegeri prezidențiale
Татьяна Султанова, NewsMaker

„Noi vom decide când și cum”. Igor Dodon propune ca alegerile parlamentare anticipate să fie organizate în octombrie-noiembrie 2021

Președintele în exercițiu Igor Dodon susține că alegerile parlamentare anticipate ar trebui organizate anul viitor, în luna octombrie-noiembrie. În cadrul intervenției LIVE din dimineața de 20 noiembrie, acesta a declarat că formula de dizolvare a parlamentului depinde de Partidul Socialiștilor (PSRM), iar alte formațiuni parlamentare nu vor susține demiterea guvernului Chicu, pentru că multe dintre ele nu au șanse să acceadă în următorul legislativ. 

„Acest parlament trebuie să fie dizolvat, întrebarea e când și cum. În acest parlament, avem 40 de deputați minimum, fără socialiști, care nu vor alegeri parlamentare anticipate. Dacă socialiștii ar fi împotrivă, vom avea 70-80 de deputați împotriva alegerilor parlamentare anticipate. Formula dizolvării ține de PSRM. Noi vom decide când și cum”, a declarat Dodon.

Președintele în exercițiu s-a arătat sigur că alte fracțiuni și grupuri parlamentare nu vor susține demiterea guvernului Chicu, pentru că nu au șanse să acceadă în următorul legislativ.

„Am auzit că Filip, Candu, Șor, Năstase se gândesc la o moțiune de cenzură. Dar înțelegeți că dacă mergeți la anticipate ați dispărut de pe arena politică? Eu merg la anticipate fără probleme, dar voi ce veți face? Eu și cu doamna Sandu mergem la anticipate. De aceea cred că guvernul nu va fi demis de alți jucători”, a explicat Dodon.

Igor Dodon propune organizarea alegerilor parlamentare anticipate în toamna lui 2021.

„Nu cred că alte partide vor putea găsi voturile necesare pentru a demite guvernul. Trecem iarna și în martie-aprilie vom lua decizia ce facem mai departe. Dacă găsim și găsim oportun să mergem la anticipate, dar eu cred că trebuie de dizolvat acest parlament, atunci găsim formula legală. Eu aș propune ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna octombrie-noeimbrie 2021”, a mai spus Dodon.

Vă rugăm să ne susțineți cu un like la pagina noastră de Facebook.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procedurile de înfrățire dintre Focșani și Chișinău, suspendate după ce Ceban a primit interdicție de intrare în România

Municipiul Focșani a suspendat procedurile de înfrățire cu municipiul Chișinău, după reacțiile care odată cu aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României în privința primarului capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Valentin Misăilă a menționat că, în ultima vreme, a fost ținta unor „atacuri” din partea reprezentanților locali ai USR în legătură cu inițiativa privind înfrățirea dintre Focșani și Chișinău, după ce Ion Ceban a primit interdicție de intrare în România. Edilul a precizat că, pentru că acest demers „risca să fie compromis de interpretări politice”, procedurile de înfrățire cu Chișinău au fost suspendate, „până la clarificarea tuturor aspectelor diplomatice”. Decizia a fost luată pe 11 iulie.

Din păcate, prea des asistăm la o politică alimentată de atacuri ieftine și reflexe populiste. În loc să se înțeleagă rostul profund al colaborării dintre comunități, unii aleg să transforme orice pas înainte într-o oportunitate de scandal. Le transmit că dezvoltarea reală nu se face cu lozinci și acuzații ci cu muncă și parteneriate solide. În ciuda unor astfel de atacuri, Primăria Focșani va continua să aleagă calea valorilor sale tradiționale, a deschiderii și a respectului față de oameni, dincolo de zgomotul de fundal al unei politici fără substanță”, a spus primarul.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: