important.md

Noua metodologie de desfășurare a examenului pentru obținerea permisului de conducere a intrat în vigoare

Din 11 decembrie 2022, a intrat în vigoare noua Metodologie de desfășurare a examenului pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule și documentarea cu permis de conducere.

Documentul a fost elaborat de Agenția Servicii Publice, în comun cu Ministerul Educației și Cercetării și corespunde normelor și practicilor europene din acest domeniu.

Noua metodologie corespunde prevederilor Regulamentului privind procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, emiterea și valabilitatea permisului de conducere, intrat în vigoare la 10 mai 2022, și reglementează procedura de desfășurare a examenului.

Astfel, timpul minim rezervat pentru desfășurarea probei practice a examenului pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule este stabilit după cum urmează:

  1. La categoriile B şi BE timpul minim rezervat desfăşurării probei practice este de 25 minute. Suplimentar la acest timp, candidații vor efectua manevrele speciale de conducere pe traseu.
  2. La categoriile C, CE, D şi subcategoriile C1, C1E, D1, DE timpul minim rezervat desfăşurării probei practice este de 45 minute, care, la fel, nu include timpul exercitării de către candidat în siguranţă a manevrelor speciale de conducere, pe traseu.

Manevrele speciale pe care candidații le vor efectua suplimentar la proba practica de pe traseu sunt următoarele:

  1. Menținerea benzii  la deplasarea în marșarier pe o distanță de circa 20 m;
  2. Întoarcerea vehiculul în sens opus, folosind mersul înainte şi înapoi
    (1 tentativă  din 3 mișcări);
  3. Încadrarea vehiculului în limitele spațiului de parcare, la intrare sau la ieșire (paralel, oblic sau în unghi drept, prin  mers înainte sau înapoi, pe teren plat, 1 tentativă);

De asemenea, a fost reglementată și procedura de contestare a probelor de examen. Persoanele care nu sunt de acord cu rezultatele examenului la proba teoretică sau la proba practică, în termen de trei zile lucrătoare, pot depune contestații. Cererea de contestare se depune la subdiviziunea care a asigurat examinarea din cadrul  Departamentului înmatriculare a mijloacelor de transport și calificare a conducătorilor auto al Agenției, în formă scrisă (informația de contact și lista subdiviziunilor de competență accesați aici).

Lista Instituţiilor autorizate de pregătire a conducătorilor auto găsiți aici.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: