Noua variantă a coronavirusului, identificată inițial în Africa de Sud și care a fost catalogată, vineri, drept variantă îngrijorătoare de OMS, va fi denumită cu litera grecească Omicron, informează Reuters, citat de rfi.ro.
„Varianta B.1.1.529 a fost raportată pentru prima dată la OMS de Africa de Sud pe 24 noiembrie 2021 (…). Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a spus grupul de experți însărcinat de OMS să monitorizeze evoluția COVID-19.
Denumită inițial B.1.1.529, noua variantă detectată în Africa de Sud și cu multiple mutații este potențial foarte contagioasă, potrivit oamenilor de știință sud-africani, care o văd ca pe un semn al unui nou val de pandemie.
Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns și Inovare la Epidemii din Africa de Sud, citat de BBC, a declarat că noua variantă prezintă o „constelație neobișnuită de mutații” și că este „foarte diferită” de variantele care au circulat până acum, fiind un „salt în evoluție”.
Tulpina a fost depistată până acum în Africa de Sud, Botswana, Belgia, Hong Kong și Israel. Mai nou, aceasta a ajuns și în Europa, fiind depistată la o pacientă care a ajuns Belgia.
Aceasta este a cincea variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 declarată de OMS „variantă de natură să stârnească îngrijorare”, de la începutul pandemiei.
Celelalte au fost Alpha, Beta, Gamma și Delta.
Tulpinile declarate „variante îngrijorătoare” comportă un risc mai mare de transmisibilitate și răspândire față de cele catalogate drept „variante de interes”, care sunt ținute sub observație după ce sunt depistate în areale relativ restrânse.