Noul sediu al Procuraturii Anticorupție, măr al discordiei. CSM: nu purtăm astfel de discuții
Full Article 4 minutes read

Noul sediu al Procuraturii Anticorupție, măr al discordiei. CSM: nu purtăm astfel de discuții

Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au calificat drept eronată declarația șefului adjunct al Procuraturii Anticorupție (PA) Octavian Iachimovschi cu privire la noul sediu al PA. Mai exact, oficialul a spus la o emisiune televizată că „procesul este destul de complicat” și „urmează să fie decis inclusiv de Guvern și de Procuratura Generală și de către CSM și CSP”. În replică, CSM a dezmințit faptul că ar avea loc astfel de discuții și a calificat declarațiile drept false.

Declarația lui Iachimovschi și precizările CSM

La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, Iachimovschi a spus că „PA nu are sediu”. „Noi am identificat sediul, dar este un proces destul de complicat pe care nu poate să îl decidă PA, urmează să fie decis inclusiv și de Guvern și de PG și de către CSM și CSP”, a menționat șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție.

Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii au publicat o „dezmințire cu privire la informația din cadrul emisiunii Cutia Neagră Plus eronat expusă în spațiul public de către Octavian Iachimovschi, șef adjunct al Procuraturii Anticorupție”. Instituția a spus că nu ar „purta discuții cu Procuratura Anticorupție în ceea ce privește identificarea unui sediu pentru PA”.

În cadrul acestei emisiuni, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție (PA) Octavian Iachimovschi a relatat, precum că a fost identificat un sediu pentru PA, însă este un proces destul de complicat, pe care nu poate să-l decidă doar Procuratura Anticorupție, dar și alte instituții, printre care au fost numite Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Supremă de Justiție.

Consiliul Superior al Magistraturii vine cu dezmințirea informației lansate în spațiul public, precum că CSM și CSJ ar purta careva discuții cu Procuratura Anticorupție în ceea ce privește identificarea unui sediu pentru PA.

Totodată, CSM menționează că sistemul judecătoresc nu dispune de careva sedii nefolosite, ba din contra, la moment sediile CSM-ului și ale unor instanțe judecătorești sunt neîncăpătoare și neadaptate la necesitățile instituționale, astfel încât CSM-ul, la moment, împreună cu acele instanțe judecătorești se află în procesul de identificare a unor edificii capabile să facă față necesităților instituționale”, se arată în declarația Consiliului.

Reacția lui Iachimovschi

Ulterior, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție a reacționat la declarația CSM. „Eu nu am spus că au existat discuții cu membrii CSM”, a comunicat el.

Stimați membri ai CSM. Am ascultat încă odată declarațiile mele din cadrul emisiunii și am citit de câteva ori comunicatul. Îmi apare o întrebare, dar ce a dezmințit CSM? Or eu nu am spus că au existat discuții cu membrii CSM (cel puțin oficiale). Dar dacă este să vin cu detalii atunci declarația mea însemna următoarele: un sediu potențial pt PA era aripa dreaptă al cladirii actuale a PG (sediul CSP). O asemenea versiune a fost discutată și chiar prezentată într-un raport (care a fost realizat de experți internaționali nu de PA). Problema era dacă CSM va dori să treacă în unul din sediile actuale ale CSJ, iar CSP să vina în sediul actual al CSM. Știu … complicat. Dar asta însemna ca instituțiile nominalizate de mine trebuie să decidă dacă se va dori inițierea acestui proces”, a reacționat Iachimovschi.

***

În 2016 a fost adoptată o lege care prevede că PA trebuie să aibă propriul sediu. Momentan CNA și PA împart aceeași clădire, iar procurorii anticorupție nu dispun de propriile echipamente tehnice pentru desfășurarea acțiunilor specifice.

„Momentan, noi nu avem tehnica noastră separată, nu avem echipamentul necesar. Noi trebuie să ne rugăm la CNA să facă ei aceste măsuri, nu le putem face singuri, chiar dacă legea din 2016 spune că ar trebui să avem foarte multe lucruri: sediu separat, secții separate pe finanțări, resurse umane, cooperare internațională. Nu avem aceste lucruri. Sunt lucruri care nu au fost implementate și care ne fac lucrul de zi cu zi mai dificil. Este necesar să schimbăm ceva și să o facem fundamental, pentru că știm cu siguranță că modelul de până acum nu lucrează. Rezultatele de până acum nu sunt cele pe care le merită cetățenii”, a declarat șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin într-un interviu pentru NewsMaker, în iunie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: