„Nu a existat niciodată vreun pericol la adresa lui Plahotniuc”. Chiril Moțpan denunță o posibilă schemă de dezinformare
Full Article 3 minutes read

„Nu a existat niciodată vreun pericol la adresa lui Plahotniuc”. Chiril Moțpan denunță o posibilă schemă de dezinformare

Informațiile despre pericolului pentru viața lui Vlad Plahotniuc, din cauza căruia acesta a părăsit Republica Moldova, ar putea face parte dintr-o schemă pusă la punct de apropiații acestuia, pentru ca omul de afaceri să nu fie extrădat. Precizările au fost făcute de președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, în cadrul unui briefing de presă care a avut loc astăzi, 25 noiembrie. Asta deși, săptămâna trecută, deputatul a dezvăluit că Plahotniuc urma „să fie lichidat de niște mercenari din așa-numitul detașament Wagner”. 

„S-a dovedit a fi o informație imposibil de verificat. Nu ai cum nici să o infirmi, nici să o confirmi. Nu exclud că ar fi parte dintr-o strategie de dezinformare, gândită de domnul Plahotniuc și de adepții săi, pe care o calific drept o tentativă nereușită de a inventa circumstanțe inexistente, pentru a beneficia de prevederile legislației internaționale, invocând pretinsul pericol pentru viața sa, drept motiv pentru respingerea cererii de extrădare”.

Moțpan a mai spus că lui Vlad Plahotniuc i-ar plăcea să-și creeze imaginea de victimă, ca să îi facă pe cei din jur să creadă că ar fi vorba despre o persecuție politică și nu tragerea la răspundere pentru faptele sale.

„De fapt, în Molova nu a existat niciodată vreun pericol la adresa integritiții sale fizice. Dimpotrivă, Plahotniuc este cel care a fost și continuă să fie o amenințare constantă pentru Republica Moldova și cetățenii săi”, a declarat Moțpan.

Deputatul blocului ACUM a menționat și faptul că după dezvăluirile prinvind dubla identitate a lui Vlad Plahotniuc, au urmat atacuri dure la persoana sa.

Despre interceptările ilegale

Chiril Moțpan a vorbit și despre eventualele interceptări ale protestatarilor, jurnaliștilor și ale activiștilor publici. Potrivit acestuia, în cadrul interceptărilor ar putea fi implicate și alte structuri ale statului, nu doar cele ale MAI. Mai mult, acestea ar fi avut loc nu doar între anii 2015-2016.

„Mai există o ipoteză. Și alte structuri ale statului ar fi putut desfășura astfel de acțiuni, pe parcursul anilor 2017, 2018 și 2019. În acest caz, s-ar părea că cel mai plauzibil autor pentru paginile la care ne referim, dar nu este o certitudine, ar fi SIS, mai precis Direcția protecția regimului constituțional, abilitată să realizeze astfel de activități”, a precizat parlamentarul.

Chiril Moțpan a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

Amintim că, în data de 22 noiembrie, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a dezvăluit că a obținut mai multe documente care demonstrează faptul că fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc, ar deține și o identitate falsă în Republica Moldova. De asemenea, acesta a mai declarat că sute de oameni, printre care jurnaliști, oameni de afaceri, pedagogi și activiști civici, ar fi fost interceptați ilegal, la indicația șefului de atunci al IGP, Gheorghe Cavcaliuc. La rândul său, Cavcaliuc a dezmințit informațiile.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: