гуцул, суд
Александр Нугманов / NM

„Nu am bani în plus ca să finanțez partide”. Două persoane au depus mărturie în apărarea Evgheniei Guțul

La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a avut loc pe 23 aprilie o nouă ședință de judecată în dosarul finanțării ilegale a ex-Partidului „ȘOR”, în care sunt învinuite bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și șefa oficiului principal al fostei formațiuni politice, Svetlana Popan. Instanța a audiat doi reprezentanți al unor companii incluse de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în lista celor asociate oligarhului fugar Ilan Șor, care au depus mărturie în apărarea inculpatelor.

Martorii din lista apărării au fost audiați pe rând, fiecăruia adresându-i-se o serie de întrebări de bază identice. Primul care a răspuns a fost juristul companiei DFM (fostul retailer din Aeroportul Chișinău), Stanislav Moraru. El a respins informațiile dintr-o notă informativă a SIS, potrivit căreia firma ar fi făcut donații fictive către Partidul „ȘOR”, declarat neconstituțional în 2023, pentru finanțarea campaniilor electorale și a protestelor.

Mai mult, el a declarat că afirmația potrivit căreia compania și-ar fi obligat subcontractanții să doneze bani fostului Partid „ȘOR” din fondurile obținute în baza contractelor de prestări servicii nu corespunde realității.

Răspunzând întrebărilor avocatului Sergiu Moraru, martorul a spus că l-a văzut rar pe oligarhul fugar Ilan Șor în context profesional, adăugând că liderul ex-Partidului „ȘOR” nu i-ar propus niciodată să adere la vreo grupare criminală organizată.

Martorul a informat, de asemenea, instanța că și-a făcut studiile împreună cu Evghenia Guțul.

Procurorul Cristina Gladcov a cerut instanței să-l excludă pe Stanislav Moraru din lista martorilor, pe motiv că acesta avea asupra sa o copie a notei informative a SIS, primită de la avocat. Ea a insistat că, la fel ca și martorul anterior (deputatul Denis Ulanov), el oferă răspunsuri pregătite dinainte la întrebări convenite.

Al doilea martor — administratorul companiei PRAXIS-AUDIT, Nicolae Diaconu, a cărei firmă oferea servicii de audit intern companiei DFM — a negat și el informațiile conform cărora ar fi făcut donații către ex-Partidul „ȘOR”. „Nu am bani în plus ca să finanțez partide. Sunt o persoană apolitică”, a declarat el.

Diaconu a declarat, de asemenea, că Șor nu i-a propus niciodată să adere la o grupare criminală organizată și a informat că a dat în judecată SIS pentru includerea companiei sale pe lista celor asociate oligarhului fugar, deoarece acest statut îi afectează activitatea profesională.

Instanța trebuia să audieze încă un martor, dar acesta nu a putut confirma că este reprezentant al companiei Avia Invest.

După ședință, bașcana Evghenia Guțul s-a plâns că magistratul a dispus ca la următoarea ședință de judecată apărarea să asigure prezența a cinci până la șase martori. În opinia inculpatei, acest lucru reprezintă o formă de presiune asupra apărării și o tentativă de a grăbi pronunțarea sentinței în dosar.

Menționăm că, până în acum, instanța a audiat doar trei dintre cei 16 martori din lista apărării.

Precizăm că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanță cauza împotriva guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Potrivit PA, Evghenia Guțul, activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR”, a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea, Evghenia Guțul este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate Guțul a acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva șefei oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”, Svetlana Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare au fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: