La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a avut loc pe 23 aprilie o nouă ședință de judecată în dosarul finanțării ilegale a ex-Partidului „ȘOR”, în care sunt învinuite bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și șefa oficiului principal al fostei formațiuni politice, Svetlana Popan. Instanța a audiat doi reprezentanți al unor companii incluse de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în lista celor asociate oligarhului fugar Ilan Șor, care au depus mărturie în apărarea inculpatelor.
Martorii din lista apărării au fost audiați pe rând, fiecăruia adresându-i-se o serie de întrebări de bază identice. Primul care a răspuns a fost juristul companiei DFM (fostul retailer din Aeroportul Chișinău), Stanislav Moraru. El a respins informațiile dintr-o notă informativă a SIS, potrivit căreia firma ar fi făcut donații fictive către Partidul „ȘOR”, declarat neconstituțional în 2023, pentru finanțarea campaniilor electorale și a protestelor.
Mai mult, el a declarat că afirmația potrivit căreia compania și-ar fi obligat subcontractanții să doneze bani fostului Partid „ȘOR” din fondurile obținute în baza contractelor de prestări servicii nu corespunde realității.
Răspunzând întrebărilor avocatului Sergiu Moraru, martorul a spus că l-a văzut rar pe oligarhul fugar Ilan Șor în context profesional, adăugând că liderul ex-Partidului „ȘOR” nu i-ar propus niciodată să adere la vreo grupare criminală organizată.
Martorul a informat, de asemenea, instanța că și-a făcut studiile împreună cu Evghenia Guțul.
Procurorul Cristina Gladcov a cerut instanței să-l excludă pe Stanislav Moraru din lista martorilor, pe motiv că acesta avea asupra sa o copie a notei informative a SIS, primită de la avocat. Ea a insistat că, la fel ca și martorul anterior (deputatul Denis Ulanov), el oferă răspunsuri pregătite dinainte la întrebări convenite.
Al doilea martor — administratorul companiei PRAXIS-AUDIT, Nicolae Diaconu, a cărei firmă oferea servicii de audit intern companiei DFM — a negat și el informațiile conform cărora ar fi făcut donații către ex-Partidul „ȘOR”. „Nu am bani în plus ca să finanțez partide. Sunt o persoană apolitică”, a declarat el.
Diaconu a declarat, de asemenea, că Șor nu i-a propus niciodată să adere la o grupare criminală organizată și a informat că a dat în judecată SIS pentru includerea companiei sale pe lista celor asociate oligarhului fugar, deoarece acest statut îi afectează activitatea profesională.
Instanța trebuia să audieze încă un martor, dar acesta nu a putut confirma că este reprezentant al companiei Avia Invest.
După ședință, bașcana Evghenia Guțul s-a plâns că magistratul a dispus ca la următoarea ședință de judecată apărarea să asigure prezența a cinci până la șase martori. În opinia inculpatei, acest lucru reprezintă o formă de presiune asupra apărării și o tentativă de a grăbi pronunțarea sentinței în dosar.
Menționăm că, până în acum, instanța a audiat doar trei dintre cei 16 martori din lista apărării.
Precizăm că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanță cauza împotriva guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Potrivit PA, Evghenia Guțul, activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR”, a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea, Evghenia Guțul este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate Guțul a acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.
Acuzații similare au fost înaintate și împotriva șefei oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”, Svetlana Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare au fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.