„Nu am ce să ascund”. Reacția lui Jizdan după ce ANI a cerut să-i fie confiscată o parte din avere
Full Article 3 minutes read

„Nu am ce să ascund”. Reacția lui Jizdan după ce ANI a cerut să-i fie confiscată o parte din avere

Deputatul Partidului Democrat (PDM) Alexandru Jizdan a venit cu o reacție în urma solicitării Autorității Naționale de Integritate, cu privire la confiscarea unei părți din averea sa, în sumă de peste 770 mii de lei. Acesta susține că banii au provenit din vânzarea unui teren agricol care aparținea părinților săi.

„Vă comunic că nu am avut și nu am ce să ascund și în perioada activității mi-am declarat transparent proprietățile și veniturile obținute. Din cauza că ofițerul ANI nu a ținut cont de informațiile pe care le-am oferit în timpul verificărilor, iar dovezile și declarațiile făcute de mine cu scopul de a exclude neclaritățile apărute nu au fost luate în calcul, am să punctez aici câteva detalii importante”, a scris  Jizdan pe pagina sa de Facebook.

Deputatul a explicat că suma de 770 mii de lei, despre care ANI a menționat că nu are dovada provenienței, ar fi obținut-o de la părinții săi, care au vândut un teren agricol. Mai mult, banii ar fi fost transferați timp de patru ani, perioadă în care fiul său învăța în afara țării.

De asemenea, parlamentarul democrat susține că pretinsele imobile deținute în afara Republicii Moldova ar fi, de fapt, 3 apartamente luate în chirie în perioada în care copilul său învăța acolo.

„Respectiv, este absurd să-mi fie atribuite mie sau familiei mele în acest context. Despre faptul că nu am declarat o construcție din localitatea Molovata pot să vă zic că terenul și casa de vară construită acolo au fost declarate oficial, iar problema de fapt ar fi în 28 de m care există în actele de vânzare-cumpărare, dar care fizic nu sunt (păcat că și acest lucru a fost interpretat de ANI). Cât despre suma de 53 de mii lei, bani care nu au fost incluși în declarația de venit de acum 4 ani, vreau să reiterez ceea ce am comunicat și angajaților ANI. Acești bani sunt veniturile soției mele din activitatea didactică, care din greșeală nu a fost indicată la momentul depunerii”, a mai scris Jizdan.

Democratul a dat de înțeles că actul de constatare emis de ANI ar avea legătură cu activitatea sa politică.

„Este absolut necesar ca instanța de judecată să verifice toate detaliile și să se expună pe marginea acestui caz în care sunt vizat și care mai degrabă seamănă cu “intenții politice””, a conchis Jizdan.

Controlul averii lui Alexandru Jizdan a fost inițiat la sfârșitul anului 2019, în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declarației anuale de avere și interese personale. Acesta a fost încheiat pe 22 aprilie. Inspectorul ANI a constatat mai multe încălcări. Drept urmare, a dispus confiscarea averii nejustificate în sumă de peste 770 de mii de lei și a sesizat Procuratura Generală pe aspectul falsului în declarații. 

Dacă actul ANI va rămâne definitiv în instanța de judecată, deputatul riscă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică  timp de trei ani, urmând să fie înscris și în Registrul Interdicțiilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: