tv8.md

„Nu am dreptul moral”. Președintele interimar al CSM și-a anunțat demisia

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Anatol Pahopol și-a anunțat demisia, în cadrul ședinței din 22 septembrie. După ce a făcut anunțul, acesta a părăsit ședința.

Pahopol a amintit că deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Dinu Plîngău a încercat să conteste la Curtea Constituțională (CC) numirea sa în funcție.

„Ieri Curtea Constituțională, analizând sesizarea lui Plîngău, a sistat procesul de examinare a subiectului. Astfel, a apărut o situație delicată și interesantă. Indiferent de decizia CC, consider că nu am dreptul moral să exercit interimatul funcției”, a precizat Pahopol.

După aceasta, Pahopol a părăsit ședința. Membrii CSM au decis să examineze subiectul privind demisia sa cu ușile închise.

Pentru demisia lui Pahopol au votat 9 membri ai CSM, iar împotrivă – 3. De asemenea, un membru al CSM a exprimat opinie separată. Astfel, Pahopol a demisionat nu numai din funcția de șef interimar al CSM, dar a renunțat și la mandatul de membru.

Membrii CSM au decis ca ședința de astăzi să fie condusă de către Luiza Gafton. Aceasta i-a mulțumit lui Pahopol pentru munca depusă.

***

Amintim că, pe 26 mai, judecătorul Curții de Apel Anatol Pahopol a fost detașat la Consiliul Superior al Magistraturii. Pentru această decizie au votat 11 membri ai CSM, iar doi au fost împotrivă. Pahopol a preluat și interimatul funcției de președinte al CSM în locul Luizei Gafton, deoarece este cel mai în vârstă membru al instituției și această prerogativă îi revine potrivit legislației.

Inițiativa a fost posibilă după modificările în Legea privind CSM, pe care parlamentul a adoptat-o pe 21 mai. Potrivit proiectui de lege, până la alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii la Adunarea Generală a Judecătorilor, funcțiile vacante din CSM vor fi ocupate de membrii supleanți. Opoziția a acuzat că Partidul Socialiștilor vrea să obțină majoritatea în CSM  și ar avea influență asupra magistratului Anatol Pahopol.

Anterior, CSM a emis un comunicat de presă prin care și-a exprimat dezacordul cu delegarea lui Anatol Pahopol în componența CSM.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: