VIDEO „Nu am nimic cu această decizie”. Maia Sandu, despre numirea lui Nicolae Roșca la Curtea Constituțională 
Full Article 4 minutes read

VIDEO „Nu am nimic cu această decizie”. Maia Sandu, despre numirea lui Nicolae Roșca la Curtea Constituțională 

Maia Sandu a comentat numirea lui Nicolae Roșca în funcția de președinte al Curții Constituționale. Șefa statului a declarat că decizia a fost rezultatul unui vot secret și că nu are nimic cu această hotărâre. Președinta a spus că anterior Roșca a reprezentat-o în calitate de avocat într-un caz însă, potrivit Maiei Sandu, „nu putem să reducem toată experiența profesională a unui om și să-l caracterizăm doar prin prisma acestei activități”. Întrebată de ce totuși s-a luat o astfel de decizie „pentru că totuși domnul Roșca e fost membru PAS, membru fondator, avocat al dumneavoastră, fiica dumnealui lucrează la Președinție”, Sandu a declarat că întrebarea trebuie adresată celor care l-au susținut pe Roșca în funcție. 

Maia Sandu a fost întrebată cum comentează acuzația mai multor persoane din opoziție că președinta sau guvernarea și-a pus un om comod în funcție.

Cum pot eu să pun un om comod? A fost un proces de vot în rândul membrilor Curții Constituționale și a fost un vot secret. Nu am nici eu nimic cu această decizie și cu acest rezultat al votului, cum nu poate să aibă nimeni din afara acestei instituții. Este o întrebare care trebuie pusă membrilor, de ce au votat așa, cum au votat așa, dar nu avem cum să influențăm acest vot. Repet, e un vot secret și acest vot vizează doar membrii Curții Constituționale”, a comunicat șefa statului, la „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Maia Sandu a fost întrebată și dacă rezultatul votului aruncă o umbră de îndoială asupra Curții Constituționale – „pentru că totuși domnul Roșca e fost membru PAS, membru fondator, avocat al dumneavoastră, fiica dumnealui lucrează la Președinție”. „De ce totuși se iau astfel de decizii?”, a adăugat prezentatorul emisiunii.

Mă întrebați pe mine? Eu am luat această decizie? (…) Puteți să-l întrebați pe domnul Roșca, puteți să-i întrebați pe cei care l-au susținut pe domnul Roșca, pe mine nu aveți de ce să mă întrebați pentru că nu am absolut nimic cu această decizie. Și da, domnul Roșca m-a reprezentat în calitate de avocat într-un caz. Cazul atunci când Marchel a venit cu acuzații urâte la adresa mea și am câștigat acel proces de judecată împotriva lui Marchel”, a spus Maia Sandu.

În același timp, ea a declarat că „nu putem să reducem toată experiența profesională a unui om și să-l caracterizăm doar prin prisma acestei activități care a ținut de un caz”.

Domnul Roșca are și alte activități, dar repet nu sunt aici ca să vorbesc despre competența unui membru al Curții Constituționale sau a altui membru. De ce s-a întâmplat așa votul, întrebarea este pentru cei care au votat cum au vrut”, a conchis șefa statului.

Fostul avocat al Maiei Sandu Nicolae Roșca a fost numit în funcția președinte al Curții Constituționale a Moldovei, după ce Domnicăi Manole i-a expirat mandatul de președinte. Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2022, Roșca a ridicat un salariu lunar de circa 47 de mii de lei.

Roșca a fost departe de viața politică până în 2017, când s-a alăturat Partidului Acțiune și Solidaritate, fiind ales membru al Biroului Permanent Național. Mai mult decât atât, Roșca s-a lansat și în cursa pentru un fotoliu de deputat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, fiind unul dintre candidații înscriși în lista națională a Blocului electoral ACUM, format din PAS și Platforma Demnitate și Adevăr. Nu a ajuns în legislativ, dar la scurt timp a fost propus în funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Totodată, judecătorul Nicolae Roșca a fost, în perioada anilor 2017-2019, avocatul Maiei Sandu.

***

De menționat că recent Olga Roşca a fost numită în funcţia de consilieră a președintei Republicii Moldova Maia Sandu pentru afaceri externe și comunicare strategică. Conform decretului semnat de șefa statului, consiliera și-a început mandatul din data de 3 aprilie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: