gov.md

„Nu are cum să ne placă decizia…” Premierul Ion Chicu explică din ce motiv a fost extinsă starea de urgență în sănătate publică

Prim-ministrul Ion Chicu susține că decizia despre extinderea stării de urgență în sănătate publică pînă la 31 iulie 2020 este dictată de evoluția pandemiei COVID-19 pe plan global, regional și intern. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, șeful executivului a menționat că populația trebuie să se adapteze la realitate, iar astfel consecințele pandemiei vor fi mai puțin nefaste.

„Nu are cum să ne placă decizia respectivă. Dar cu cât mai repede conștientizăm realitățile cu care se confruntă lumea întreagă în această perioadă, cu cât mai repede ne adaptăm modul de viață și comportamentul, cu atât mai puține consecințe nefaste va avea această pandemie asupra oamenilor”, a menționat Chicu.

Amintim că, pe 10 iulie, starea de urgență în sănătate publică a fost extinsă până la data de 31 iulie.

Astfel, din 16 iulie își reiau activitatea doar sălile de sport, bazinele, sălile de fitness, se elimină restricția ce ține de dușuri și vestiare. Tot din această zi, se reia etapizat activitatea centrelor de reabilitare, balneo-sanitare, activității Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare, Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii și  reabilitarea medicală în ambulatoriu, în strictă conformitate cu instituțiunile Ministerului Sănătății.

Rămân în vigoare însă restricțiile de intrare în țară a străinilor, cu unele excepții. Se păstrează obligativitatea de autoizolare la revenirea în țară, se mențin restricțiile legate de activitatea cluburilor de noapte și discoteci. Se interzice activitatea parcurilor de distracții, zonelor de agrement.

Pana la 1 august, este interzisă desfășurarea ceremoniilor (nunți, cumătrii, zi de naștere etc.), dar și activitatea taberelor de odihnă. Grădinițele, la fel, rămân închise până la sfârșitul lunii iulie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: