„Nu au fost constatate încălcări”. Ce spune poliția după numărarea ziarelor în susținerea lui Dodon?
Full Article 3 minutes read

„Nu au fost constatate încălcări”. Ce spune poliția după numărarea ziarelor în susținerea lui Dodon?

Poliția a publicat precizări în legătură cu incidentul care a avut loc, pe 11 noiembrie, pe teritoriul tipografiei, amplasată pe str. V. Pârcălab. Oamenii legii au constatat că în cele două microbuze în care se aflau materiale elctorale în susținerea lui Igor Dodon se aflau 86 de mii de exemplare dintre care 50 000 în limba română și 36 000 în limba rusă. Pe de altă parte, deputații PAS acuză poliția că ar încerc „mușamalizarea” acestui caz și susțin că în mijloacele de transport se aflau mai multe ziare decâte cele anunțate.

În cadrul acţiunilor procesuale întreprinse aferent examinării materialului înregistrat la ziua de ieri, angajații poliției au efectuat cercetarea unităţilor de transport. Aceștia au constatat că „încărcătura constituie ziare cu conţinut de agitaţie electorală în favoarea unui candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, în număr de 86 de mii de exemplare dintre care 50 000 în limba română și 36 000 în limba rusă”.

Totodată, s-a constatat că lucrările de editare a ziarelor cu conținut electoral au fost prestate în baza contractului de prestări servicii, care urma să tipărească 109 mii de exemplare în formatul 8 A3.

„În cadrul măsurilor întreprinse și materialului probatoriu acumulat, nu au fost constatate încălcări ale legislației privind încărcătură dată, ulterior Comisia Electorală Centrală urmând să se expună asupra circumstanțelor”, a precizat pentru NM ofițerul de presă al poliției capitalei, Natalia Stati.

De cealaltă parte, deputații Oazu Nantoi, Lilian Carp și Iurie Reniță care au aistat la procesul de desigilare a microbuzelor și numărarea materialelor electorale, susțin că s-a numărat incorect și că în miloacele de transport se aflau circa 172 de mii de exemplare. 

„Am asistat la procesul de mimare a anchetei, pentru că înainte de a număra ziarele care au fost ridicate ieri, trebuia preluată informația din calculatorul de la editură. Directorul întreprinderii a argumentat că nu poate găsi șeful de schimb care doarme după o tură de noapte. Poliția nu a ridicat probele principale ce țin de tiraj. (…) Poliția refuză să întreprindă acțiuni ca să fie ridicate datele de pe calculatorul întreprinderii, unde este informația reală despre tirajul tipărit”, a declarat Nantoi după numărarea materialelor electorale.

***

Un scandal a izbucnit pe 11 noiembrie la Editura de stat „Universul”. Mai mulți deputați PAS au oprit tipărirea unor materiale electorale în susținerea lui Igor Dodon, pe motiv că este vorba despre o fraudă, fiind utilizate resursele publice. Mai mult, în ziare era indicat că au fost scoase la tipar la o tipografie privată.

PAS a cerut CEC să îl tragă răspundere pe Igor Dodon și chiar eliminarea sa din cursa electorală.

Staff-ul electoral al candidatului Dodon susține că nu au fost comise încălcări, iar „EditTiparGrup” ar fi încheiat un subcontractant cu Editura „Universul”, la fel ca și candidata PAS, Maia Sandu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: