Andrei Mardari | NewsMaker

„Nu avem regulă în acest domeniu”. Recean a cerut o inventariere a tuturor lacurilor de acumulare din Moldova 

Premierul Dorin Recean a declarat că sâmbătă și duminică au fost zile foarte dificile pentru țara noastră și că „a plouat de vreo trei ori mai mult decât toată primăvara”. Potrivit oficialului, Cantemirul și Leova au fost cele mai afectate. Recean a cerut, în special ministrului Mediului, o inventariere a tuturor lacurilor de acumulare din țară. El a precizat că „foarte multe din aceste inundații și pierderi s-au întâmplat tocmai de aceea că nu avem regulă în acest domeniu”. 

„Sâmbătă și duminică am avut zile foarte dificile. A plouat de vreo trei ori mai mult decât toată primăvara. Au fost afectate cel mai mult Cantemirul și Leova. Eu vreau să mulțumesc tuturor: polițiștilor, salvatorilor, drumarilor, carabinierilor, medicilor de la urgență, celor care au lucrat în energetică, dar chiar și Armatei care s-au mobilizat așa rapid și hotărât, și au ajutat cetățenii”, a declarat Recean la ședința Guvernului.

Ulterior, el s-a adresat ministrului Mediului Sergiu Lazarencu.

„Domnul ministru al Mediului, vă rog, împreună cu ceilalți colegi să facem o inventariere a tuturor lacurilor de acumulare: cum aceste lacuri de acumulare sunt utilizate, să vedem și structura dambelor și în general trebuie să revizuim…. pentru că foarte multe din aceste inundații s-au întâmplat și pierderile s-au întâmplat tocmai de aceea că nu avem regulă în acest domeniu. Așa că împreună cu cei de la Situații Excepționale și cu administrația publică locală trebuie să revizuim absolut fiecare (nota red. lac de acumulare), pentru că o bună parte din aceste lacuri de acumulare sunt exploatate neconform și de asta avem și unele incidente de inundații”, a conchis Recean.

***

Republica Moldova a fost în ultimele zile sub cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică. S-au înregistrat ploi puternice și inundații. În dimineața zilei de 15 septembrie, autoritățile anunțau că există riscul de cedare a barajelor lacurilor: din satul Seliște din raionul Anenii Noi și satul Sărata Nouă din raionul Leova. Totodată se anunța despre întreprinderea unor acțiuni de pompare la capacitate înaltă. Ulterior, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că echipa sectorului Poliției de Frontieră Leova, alături de colegii din Armata Națională, a fost activ implicată în acțiuni de intervenție pentru fortificarea digurilor de protecție pe unele porțiuni de drum din apropierea satului Sărata Nouă, raionul Leova. Potrivit MAI, acțiunile sunt necesare pentru a asigura securitatea și protecția comunității în fața potențialelor inundații. În seara zilei de 15 septembrie, autoritățile precizau că mai există riscul ca barajul din satul Sărata Nouă, raionul Leova, să cedeze. Detalii AICI.

Pe 17 septembrie, salvatorii și pompierii anunțau că au revenit la nivelul cotidian de funcționare și au făcut o totalizare a misiunilor, timp de 3 zile, din teren. Se menționa că autoritățile responsabile au intervenit în 402 misiuni de lichidare a consecințelor ploilor abundente. În 214 s-a pompat apa din gospodăriile oamenilor. Totodată, din cauza precipitațiilor abundente, au fost afectate 42 de drumuri publice naționale, iar 30 de trasee au fost inundate. Potrivit salvatorilor, pe parcursul a 3 zile, s-au efectuat lucrări de fortificare și reabilitare a barajelor și digurilor de protecție pe râul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă, localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudor, dar și pe râul Prut în perimetrul raionului Cantemir, localitățile Țiganca și Stoianovca.

Pentru lichidarea consecințelor ploilor abundate au fost antrenate 5 599 de persoane, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, dar și funcționari din cadrul autorităților cu 489 unități de tehnică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

nordinfo.md/foto simbol

Investiție de peste €500.000 în construcția unui depozit modern pentru semințe la Bălți

La Bălți se construiește un depozit modern pentru păstrarea semințelor, cu o investiție ce depășește jumătate de milion de euro. Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare. Lucrările sunt programate să se finalizeze la începutul toamnei 2025. Informațiile au fost comunicate pe 11 iulie de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministerul a anunțat că depozitul este construit la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor, filiala Bălți. Investiția în construcție se ridică la 514 mii de euro și este realizată prin proiectul „Livada Moldovei”, gestionat de minister. „Livada Moldovei” este o linie de creditare oferită de Banca Europeană de Investiții Guvernului Republicii Moldova.

„Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare și va fi dotată cu un cântar rutier instalat pe structură de beton armat, pentru o gestionare logistică eficientă. Proiectul a fost lansat ca răspuns la uzura avansată a infrastructurii existente, care nu mai asigură condiții corespunzătoare de umiditate, protecție fitosanitară și manipulare mecanizată”, au comunicat reprezentanții ministerului, adăugând că lucrările urmează să fie finalizate la începutul toamnei 2025.

Ministerul a declarat că „infrastructura modernizată va contribui la sporirea capacității naționale de producere și păstrare a semințelor certificate, adaptate condițiilor pedoclimatice locale”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: