„Nu avem regulă în acest domeniu”. Recean a cerut o inventariere a tuturor lacurilor de acumulare din Moldova 
Full Article 4 minutes read

„Nu avem regulă în acest domeniu”. Recean a cerut o inventariere a tuturor lacurilor de acumulare din Moldova 

Premierul Dorin Recean a declarat că sâmbătă și duminică au fost zile foarte dificile pentru țara noastră și că „a plouat de vreo trei ori mai mult decât toată primăvara”. Potrivit oficialului, Cantemirul și Leova au fost cele mai afectate. Recean a cerut, în special ministrului Mediului, o inventariere a tuturor lacurilor de acumulare din țară. El a precizat că „foarte multe din aceste inundații și pierderi s-au întâmplat tocmai de aceea că nu avem regulă în acest domeniu”. 

„Sâmbătă și duminică am avut zile foarte dificile. A plouat de vreo trei ori mai mult decât toată primăvara. Au fost afectate cel mai mult Cantemirul și Leova. Eu vreau să mulțumesc tuturor: polițiștilor, salvatorilor, drumarilor, carabinierilor, medicilor de la urgență, celor care au lucrat în energetică, dar chiar și Armatei care s-au mobilizat așa rapid și hotărât, și au ajutat cetățenii”, a declarat Recean la ședința Guvernului.

Ulterior, el s-a adresat ministrului Mediului Sergiu Lazarencu.

„Domnul ministru al Mediului, vă rog, împreună cu ceilalți colegi să facem o inventariere a tuturor lacurilor de acumulare: cum aceste lacuri de acumulare sunt utilizate, să vedem și structura dambelor și în general trebuie să revizuim…. pentru că foarte multe din aceste inundații s-au întâmplat și pierderile s-au întâmplat tocmai de aceea că nu avem regulă în acest domeniu. Așa că împreună cu cei de la Situații Excepționale și cu administrația publică locală trebuie să revizuim absolut fiecare (nota red. lac de acumulare), pentru că o bună parte din aceste lacuri de acumulare sunt exploatate neconform și de asta avem și unele incidente de inundații”, a conchis Recean.

***

Republica Moldova a fost în ultimele zile sub cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică. S-au înregistrat ploi puternice și inundații. În dimineața zilei de 15 septembrie, autoritățile anunțau că există riscul de cedare a barajelor lacurilor: din satul Seliște din raionul Anenii Noi și satul Sărata Nouă din raionul Leova. Totodată se anunța despre întreprinderea unor acțiuni de pompare la capacitate înaltă. Ulterior, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că echipa sectorului Poliției de Frontieră Leova, alături de colegii din Armata Națională, a fost activ implicată în acțiuni de intervenție pentru fortificarea digurilor de protecție pe unele porțiuni de drum din apropierea satului Sărata Nouă, raionul Leova. Potrivit MAI, acțiunile sunt necesare pentru a asigura securitatea și protecția comunității în fața potențialelor inundații. În seara zilei de 15 septembrie, autoritățile precizau că mai există riscul ca barajul din satul Sărata Nouă, raionul Leova, să cedeze. Detalii AICI.

Pe 17 septembrie, salvatorii și pompierii anunțau că au revenit la nivelul cotidian de funcționare și au făcut o totalizare a misiunilor, timp de 3 zile, din teren. Se menționa că autoritățile responsabile au intervenit în 402 misiuni de lichidare a consecințelor ploilor abundente. În 214 s-a pompat apa din gospodăriile oamenilor. Totodată, din cauza precipitațiilor abundente, au fost afectate 42 de drumuri publice naționale, iar 30 de trasee au fost inundate. Potrivit salvatorilor, pe parcursul a 3 zile, s-au efectuat lucrări de fortificare și reabilitare a barajelor și digurilor de protecție pe râul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă, localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudor, dar și pe râul Prut în perimetrul raionului Cantemir, localitățile Țiganca și Stoianovca.

Pentru lichidarea consecințelor ploilor abundate au fost antrenate 5 599 de persoane, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, dar și funcționari din cadrul autorităților cu 489 unități de tehnică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: