„Nu este important dacă au fost acolo bani sau nu”. Stoianoglo, întrebat de Sandu despre „kuliok-ul lui Dodon”

Pretendenta la un nou mandat prezidențial Maia Sandu l-a întrebat pe fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de PSRM la scrutin, dacă își menține „afirmația că în „kuliok-ul” dat de Plahotniuc lui Dodon au fost bani”. Stoianoglo a declarat că Sandu „permanent confundă atribuțiile președintelui și a procurorului”. Totodată, el a adăugat că „nu este important dacă au fost acolo bani sau nu”. 

„Dodon și PSRM v-au înaintat la funcția de președinte și în acest sens vreau să vă întreb dacă vă mențineți afirmația că în „kuliok-ul” dat de Plahotniuc lui Dodon au fost bani?”, a fost întrebarea Maiei Sandu pentru Alexandr Stoianoglo.

„Doamna președinte, cu regret dumneavoastră confundați permanent funcțiile sau atribuțiile președintelui și a procurorului. Procurorii trebuie să investigheze dosarele penale pe cazurile respective. Dosarele penale nu pot fi pornite pe baza declarațiilor politice sau pe baza comenzilor politice, practici care sunt aplicate în timpul actual. Dosarele penale se pornesc numai pe baza probelor suficiente car pot sta la baza bănuielilor rezonabile. Deciziile în privința oamenilor, invinuiților, o adoptă numai procurorii. Acum despre bani, nu este important dacă au fost acolo bani sau nu. Este important că dosarul la baza căruia a fost pornită așa numitul „kuliok”… a fost pornit ilegal. Toate acțiunile operative care au fost făcute… au fost făcute în afara procesului penal și este ilegal și nu pot fi folosite ca dovadă. Mai mult ca atât sunt sigur că anume la comanda dumneavoastră acest dosar a fost investigat și expediat în instanța de judecată”, a răspuns Stoianoglo.

În reacție, Sandu a menționat că „într-adevăr, procurorii trebuie să se ocupe de aceste cazuri” și a adăugat: „Și asta este întrebarea: ce ați făcut dumneavoastră pe perioada cât ați fost procuror general? Acum dumneavoastră spuneți că nu contează ce a fost în sacoșa ceea. Tot dumneavoastră ați spus mai devreme într-un interviu că nu contează ce era în conturile din Bahamas, care veneau să finanțeze Partidul Socialiștilor. Eu mă întreb ce înțelegeți dumneavoastră prin democrație, dacă considerați că finanțările venite din afară, finanțările ilegale pentru partide politice, pentru campanii electorale, nu sunt elemente importante. La ce reduceți dumneavoastră democrația?”. Stoianoglo nu a oferit un răspuns.

***

În mai 2022, pe numele președintelui socialist a fost deschis un dosar penal în baza înregistrării care-l arată pe Igor Dodon primind o sacoșă neagră de la fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. Potrivit versiunii procurorilor, Dodon ar fi primit atunci mită cuprinsă între 600 de mii și 1 milion de dolari și, de asemenea, a permis grupării Plahotniuc să finanțeze PSRM. Procuratura consideră că Plahotniuc și consilierul său Serghei Iaralov plăteau bani pentru a se asigura că Dodon, în calitate de președinte al Republicii Moldova la acea vreme, va „negocia cu oamenii care iau decizii în Rusia” pentru a crea o coaliție între PSRM și PDM.

Imaginile video de la întâlnirea din iunie 2019 dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, în care liderului ex-Partidului Democrat din Moldova îi dă fostului șef de stat o pungă au fost trimise la expertiză, conform unei decizii luate de Cutea Supremă de Justiție la sfârșitul lunii februarie. Totuși expertiza va începe abia în luna martie a anului 2025. Asta pentru că la Centrul de expertiză „există un rând, care trebuie respectat”. Detalii AICI.

Dodon nu-și recunoaște vina. Politicianul consideră că dosarul penal a fost fabricat.

Cu referire la imaginile video de la întâlnirea dintre Dodon și Plahotniuc, fostul procuror general Alexandr Stoianglo declara în decembrie 2020 că nu este o probă concludentă pentru inițierea unui dosar penal. Totodată, el declara că Dodon ar trebui taxat prin instrumente politice. Detalii AICI. În septembrie 2021, scrie știri.md, Stoianoglo – întrebat ce, totuși, s-ar afla în acel „kuliok” – declara că, cel mai probabil, este vorba de o sumă de bani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Nicanor Ciochină rămâne fără fotoliul de primar. Când vor avea loc alegeri noi la Boldurești

Locuitorii din satul Boldurești vor fi chemați din nou la urne, pe data de 20 iulie. Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis, unanim, organizarea unui nou scrutin pe 7 iulie, după ce Curtea de Apel Nord a declarat alegerile din 1 iunie nule și a obligat CEC să stabilească o nouă dată pentru vot.

Potrivit CEC, votarea repetată (turul II) pentru alegerea primarului comunei Boldurești, raionul Nisporeni, va avea loc în baza acelorași date din listele electorale. În buletinul de vot vor figura candidații care au acces în turul II – Nicanor Ciochină și Serghei Bulicanu. 

Totodată, CEC a revocat din componența consiliului electoral al circumscripției electorale Boldurești și a biroului electoral al secției de votare din localitate persoanele care au exercitat funcția de președinte ale acestor organe electorale. În aceste condiții, va fi inițiată procedura de realegere a președinților organelor electorale.

Concurenții electorali înscriși în buletinul de vot vor prezenta rapoartele privind finanțarea campaniei electorale în conformitate cu normele stabilite.

Decizia poate fi atacată timp de 3 zile, la Curtea de Apel Centru.

***

Reamintim că Curtea de Apel Nord a declarat nule alegerile locale din 1 iunie, câștigate de Nicanor Ciochină, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni. Instanța a obligat, prin decizia sa din 4 iulie, CEC, să organizeze în termen de două săptămâni votarea repetată. Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de trei zile.

Amintim că urmare a hotărârii Judecătoriei Ungheni din 25 iunie, CEC a subliniat că decizia instanței poate fi pusă în aplicare doar după ce va fi emisă o hotărâre definitivă.

Între timp, pe 27 iunie, șapte consilieri ai Consiliului local Boldurești au decis ca Nicanor Ciochină să exercite interimatul funcției de primar al comunei „până la numirea în funcție a primarului ales”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: