„Nu este important dacă au fost acolo bani sau nu”. Stoianoglo, întrebat de Sandu despre „kuliok-ul lui Dodon”

Pretendenta la un nou mandat prezidențial Maia Sandu l-a întrebat pe fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de PSRM la scrutin, dacă își menține „afirmația că în „kuliok-ul” dat de Plahotniuc lui Dodon au fost bani”. Stoianoglo a declarat că Sandu „permanent confundă atribuțiile președintelui și a procurorului”. Totodată, el a adăugat că „nu este important dacă au fost acolo bani sau nu”. 

„Dodon și PSRM v-au înaintat la funcția de președinte și în acest sens vreau să vă întreb dacă vă mențineți afirmația că în „kuliok-ul” dat de Plahotniuc lui Dodon au fost bani?”, a fost întrebarea Maiei Sandu pentru Alexandr Stoianoglo.

„Doamna președinte, cu regret dumneavoastră confundați permanent funcțiile sau atribuțiile președintelui și a procurorului. Procurorii trebuie să investigheze dosarele penale pe cazurile respective. Dosarele penale nu pot fi pornite pe baza declarațiilor politice sau pe baza comenzilor politice, practici care sunt aplicate în timpul actual. Dosarele penale se pornesc numai pe baza probelor suficiente car pot sta la baza bănuielilor rezonabile. Deciziile în privința oamenilor, invinuiților, o adoptă numai procurorii. Acum despre bani, nu este important dacă au fost acolo bani sau nu. Este important că dosarul la baza căruia a fost pornită așa numitul „kuliok”… a fost pornit ilegal. Toate acțiunile operative care au fost făcute… au fost făcute în afara procesului penal și este ilegal și nu pot fi folosite ca dovadă. Mai mult ca atât sunt sigur că anume la comanda dumneavoastră acest dosar a fost investigat și expediat în instanța de judecată”, a răspuns Stoianoglo.

În reacție, Sandu a menționat că „într-adevăr, procurorii trebuie să se ocupe de aceste cazuri” și a adăugat: „Și asta este întrebarea: ce ați făcut dumneavoastră pe perioada cât ați fost procuror general? Acum dumneavoastră spuneți că nu contează ce a fost în sacoșa ceea. Tot dumneavoastră ați spus mai devreme într-un interviu că nu contează ce era în conturile din Bahamas, care veneau să finanțeze Partidul Socialiștilor. Eu mă întreb ce înțelegeți dumneavoastră prin democrație, dacă considerați că finanțările venite din afară, finanțările ilegale pentru partide politice, pentru campanii electorale, nu sunt elemente importante. La ce reduceți dumneavoastră democrația?”. Stoianoglo nu a oferit un răspuns.

***

În mai 2022, pe numele președintelui socialist a fost deschis un dosar penal în baza înregistrării care-l arată pe Igor Dodon primind o sacoșă neagră de la fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. Potrivit versiunii procurorilor, Dodon ar fi primit atunci mită cuprinsă între 600 de mii și 1 milion de dolari și, de asemenea, a permis grupării Plahotniuc să finanțeze PSRM. Procuratura consideră că Plahotniuc și consilierul său Serghei Iaralov plăteau bani pentru a se asigura că Dodon, în calitate de președinte al Republicii Moldova la acea vreme, va „negocia cu oamenii care iau decizii în Rusia” pentru a crea o coaliție între PSRM și PDM.

Imaginile video de la întâlnirea din iunie 2019 dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, în care liderului ex-Partidului Democrat din Moldova îi dă fostului șef de stat o pungă au fost trimise la expertiză, conform unei decizii luate de Cutea Supremă de Justiție la sfârșitul lunii februarie. Totuși expertiza va începe abia în luna martie a anului 2025. Asta pentru că la Centrul de expertiză „există un rând, care trebuie respectat”. Detalii AICI.

Dodon nu-și recunoaște vina. Politicianul consideră că dosarul penal a fost fabricat.

Cu referire la imaginile video de la întâlnirea dintre Dodon și Plahotniuc, fostul procuror general Alexandr Stoianglo declara în decembrie 2020 că nu este o probă concludentă pentru inițierea unui dosar penal. Totodată, el declara că Dodon ar trebui taxat prin instrumente politice. Detalii AICI. În septembrie 2021, scrie știri.md, Stoianoglo – întrebat ce, totuși, s-ar afla în acel „kuliok” – declara că, cel mai probabil, este vorba de o sumă de bani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IA MANIA 2025 – CÂT COSTĂ ȘI CE IMPACT ARE FESTIVALUL CARE ADUCE SCHIMBĂRI SOCIALE

FESTIVALUL IA MANIA – UN MANIFEST CIVIC PENTRU IDENTITATE ROMÂNEASCĂ

Anul acesta, IA MANIA a ajuns la cea de-a 11-a ediție, adunând peste 5.000 de vizitatori la Pensiunea Holercani. 

Drept urmare a solicitărilor vizitatorilor de a avea mai multă umbră, festivalul și-a schimbat locația – pentru prima dată în ultimii 9 ani. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Pensiunea Holercani și-a deschis ușile pentru publicul larg. Până în 2020, pensiunea era destinată exclusiv odihnei deputaților și miniștrilor. Spațiul are un potențial imens pentru evenimente, dar are nevoie și de foarte multe ameliorări, precum ar fi o parcare încăpătoare, toalete exterioare, zonare.

KLumea a vândut circa 3.500 de bilete, în valoare de aproximativ 400.000 de lei. Totodată, am oferit gratuit 2000 de invitații pentru Patronii Klumea și pentru partenerii, sponsorii și autoritățile locale. Pensionarii, copiii sub 12 ani și persoanele cu nevoi speciale au avut acces liber pe teritoriu, iar rezidenții raionului Dubăsari au beneficiat de un preț simbolic de 100 de lei/bilet.

Banii adunați din vânzări au acoperit o parte din costurile organizatorice, iar restul a venit dintr-un grant oferit de Ministerul Culturii și ANTRIM. 


IA MANIA  – UN MANIFEST CIVIC PENTRU PĂSTRAREA RĂDĂCINILOR NOASTRE

Anul acesta, am fost martorii unei veritabile renașteri: cel mai mare număr de vizitatori îmbrăcați în cămăși autentice.

Festivalul a găzduit cinci șezători din toate colțurile țării: comunitatea Măiestria, Șezătoarea Basarabiei, Șezătoarea Ciocârlia, Șezătoarea Basarabia și Șezătoarea Călărași. Comunitățile au adus cămăși cusute manual, au organizat ateliere și au informat vizitatorii despre unde vizitatorii pot învăța să coase propria ie.


IA MANIA – DIVERSITATE ETNICĂ ȘI COEZIUNE SOCIALĂ 

Șapte ansambluri din regiunea Dubăsari au urcat pe scenă cu tezaurul lor muzical.
Am avut artiști precumIoana Căpraru, Diamanta Paterău, Valy Boghean, Adrian Ursu și Ada Milea, care a venit din România cu un program inspirat din basmele românești. 

K Lumea a cheltuit aproximativ 250 000 lei pentru onorariile artiștilor și echipamentul tehnic al scenei. Printre alte cheltuieli ale  festivalului se numără decorul, transportul, logistica, promovarea, munca echipei, securitate, asistență medicală, evacuarea gunoiului, curățenie, electricitate, chirie echipamente, creare de conținut. Cheltuielile totale pentru organizarea festivalului au fost de 70 000 euro.


IA MANIA – O  PLATFORMĂ PENTRU SUSȚINEREA AFACERILOR LOCALE

Târgul de Meșteșuguri și producători locali a fost, ca de obicei, locul unde tradiția se cumpără cu respect și se poartă cu mândrie. La această ediție, IA MANIA a susținut peste 50 de afaceri locale – antreprenori și meșteri care și-au promovat și vândut produsele. Înainte de eveniment, comercianții noștri au fost instruiți de echipa Fintech a Băncii Naționale pentru a folosi sistemul MIA de plăți digitale pentru afaceri.


IA MANIA – MOTOR DE PROMOVARE A TURISMULUI ȘI DEZVOLTĂRII ECONOMICE ÎN RAIONUL DUBĂSARI

Una dintre cele mai apreciate atracții a fost „Casele Mari”, unde gospodarii din satele Dubăsarilor – Holercani, Marcăuți, Ustia, Molovata, Oxentea și Molovata Veche – au recreat atmosfera autentică de acasă și au participat la concursul deliciilor.

  • Holercani a câștigat premiul pentru cele mai bune sarmale, învelite în frunze de zmeură, viță-de-vie și varză.
  • Gospodinele din Oxentea au gătit cea mai delicioasă pălăniță – plăcintă din cartofi, coaptă pe vatră.
  • Bărbații din Oxentea au câștigat trofeul pentru cea mai bună tărie, preparând 12 tipuri de lichior de casă, iar câștigătoare a fost trandafirata.
  • Ustiencele, campioane la sarmale anul trecut, au impresionat anul acesta cu un desert tradițional – plăcintă rece cu mere în 7 foi, după rețetă de familie.
  • Premiul pentru cea mai frumoasă Casă Mare și cea mai gustoasă pâine a mers la gospodinele din Molovata.

La Trântă, flăcăii din Ustia au câștigat cocoșul, iar cei din Molovata – iepurele și berbecul festivalului. Premiile au fost oferite de  Transenergo SRL

Promovând gastronomic, antreprenorii și turismul din regiune, contribuim la creșterea atractivității economice și turistice în regiune.


IA MANIA – PROMOVEAZĂ ARTĂ INSPIRATĂ DIN TRADIȚIE

În cadrul concursului „Cai Verzi pe Pereți”, 10 artiști plastici au pictat live, inspirați de mituri și basme.

  • Premiul I: Irina Gurin – „Valea Plângerii” (inspirat din „Tinerețe fără bătrânețe”
  • Premiul II: Mazur Mihaela – „Sub soarele neamului meu”
  • Premiul III: Denis Moscalu – „Mama viei”

Concursul a fost susținut de Caparol Moldova, iar lucrările por fi achizitionate de doritori. 


IA MANIA 2025 – MAI MULT DECÂT UN FESTIVAL

A fost o celebrare sinceră a tradiției, a locului și a bucuriei de a fi împreună. Pe mal de Nistru, la Ustia, cu rădăcini înfipte în trecut și cu pașii orientați spre viitor.

Eveniment organizat cu sprijinul patronilor KLumea – cea mai mare comunitate de patroni din Republica Moldova.
Sponsor: Bere Chișinău
Parteneri: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern, Caparol, Papirus, Parteneri Media: Locals, Agora, Newsmaker, Diez și mOLDOVA oRG

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: