Andrei Mardari / NewsMaker

„Nu este niciun motiv de speculație aici”. Mesajul ministrei Sănătății, după ce a fost acuzată că a închis 5 maternități 

Medicul pediatru Mihai Stratulat a acuzat autoritățile că au închis cinci maternități din nordul țării. Este vorba despre spitalele din raioanele Briceni, Ocnița, Dondușeni, Glodeni și Fălești. El a spus că închiderea acestora „este cea mai ușoară cale” aleasă de autoritățile din sănătate. La rândul ei, ministra Sănătății Ala Nemerenco a declarat că nici un ministru, indiferent de care guvernare nu ar fi reprezentat, nu are vreo contribuție la sistarea activității maternităților. „Spitalele raionale au renunțat la activitatea maternităților singure, nesilite de nimeni”, a precizat Nemerenco.

„Pentru un manager incompetent, cea mai bună soluție, cea care nu implică multă silință și capacitate intelectuală, este de a închide aceste maternități și de a da vina pe tot ce doriți: „nu-s medici, nu-s nașteri”… Sorry, dar cum evoluează lucrurile, peste 1-2 ani, peste tot în Moldova, nu vor fi medici și nu vor fi nașteri și ce facem”, a declarat Stratulat.

Tot el a întrebat, la acest subiect, dacă Ministerul Sănătății a convocat Clinica de Neonatologie și Catedra de Obstetrică și Ginecologie, Asociația de Medicină Perinatală și Asociația de Obstetrică și Ginecologie pentru consultații și pentru a găsi soluții, fără a închide maternitățile.

„În continuare afirm că închiderea acelor maternități este cea mai ușoară și incompetentă formă de a soluționa o problemă”, a conchis Stratulat.

La rândul ei, ministra Sănătății Ala Nemerenco a spus că fiecare spital raional dintotdeauna a avut și o maternitate. „Fiecare spital raional are un Fondator – Consiliul raional. Orice modificare în structura spitalului o poate realiza doar Fondatorul. Ministerul nu are atribuția și nu poate închide sau crea noi secții (cu excepția spitalelor republicane, unde are calitatea de Fondator)”, a precizat Nemerenco.

Ministra a mai spus că pe parcursul ultimilor 4 ani ani și-au sistat activitatea 9 maternități. Potrivit ei, doar 2 și-au întrerupt activitatea recent, în mandatul ei.

„Niciun ministru al sănătății, indiferent care guvernare nu ar fi reprezentat, nu are nicio contribuție la sistarea activității acestor maternități. Spitalele raionale au renunțat la activitatea maternităților singure, nesilite de nimeni, în urma unor circumstanțe concrete și cu acordul Fondatorului. Nu este niciun motiv de speculație aici”, a comunicat Nemerenco.

Ministra a spus că în țara noastră din 2015 până în 2020 s-au născut cu 7880 copii mai puțin (30730 copii). „OMS spune clar că maternitățile cu un număr de nașteri mai mic decât 300 pe an devin periculoase atât pentru mamă, cât și pentru copil, deoarece personalul medical care asistă o naștere la 3 zile sau odată în săptămână își pierde calificarea. Totodată, dintr-o maternitate care a rămas cu doi medici, ambii vor pleca căci nu pot să mai asigure și activitatea zilnică, și gărzile de noapte – ar însemna să nu mai iasă din spital”, a precizat Nemerenco.

Totodată, potrivit ministrei, în țară există maternități cu o capacitate destul de înaltă – SR Hîncesti (cca 800 nașteri pe an), SR Edineț (900 pe an); SR Orhei (peste o mie), SR Ungheni (800), SR Ceadîr-Lunga (750), Institutul Mamei și Copilului – cca 5000 nașteri, SCM „Gh.Paladi” – 7000, SCR Bălți – 2500 nașteri. „Anume ele, dar și altele, vor deveni cu adevărat niște maternități moderne”, a conchis Nemerenco.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Calea Ferată din Moldova

UE alocă 3,5 milioane de euro pentru calea ferată din Moldova. Conexiunea cu România va fi reabilitată

Uniunea Europeană investește 2,8 miliarde de euro în 94 de proiecte de transport destinate să sprijine mobilitatea durabilă și conectivitatea pe întreg continentul european, inclusiv în Republica Moldova. Țara noastră va beneficia de un grant în valoare de 3,5 milioane de euro pentru modernizarea conexiunii feroviare dintre Iași (România) și Ungheni (Moldova), care prevede reabilitarea unei linii duble și a unei linii simple. Potrivit Delegației UE la Chișinău, acest proiect va contribui la fluidizarea transportului transfrontalier și va consolida integrarea Republicii Moldova în rețeaua europeană de transport.

Printre cele 94 de proiecte care vor beneficia de fonduri europene se numără inițiative pentru dezvoltarea căilor ferate ecologice, modernizarea porturilor, digitalizarea rețelelor de transport și creșterea rezilienței infrastructurii.  

În Republica Moldova, Uniunea Europeană va sprijini adaptarea infrastructurii feroviare la standardele europene, inclusiv prin alinierea ecartamentului pentru a permite circulația neîntreruptă a trenurilor și pentru a facilita comerțul regional.  

Potrivit Delegației UE în Moldova, proiectul va reduce timpul de deplasare între Moldova și România și va crește considerabil capacitatea de transport feroviar transfrontalier: „Este, totodată, un moment de referință: prima electrificare a unei linii feroviare din Republica Moldova, care va elimina un important blocaj de infrastructură la graniță”.  

Proiectul face parte din Connecting Europe Facility (CEF) — programul emblematic al UE pentru investiții strategice în infrastructură în domeniile transportului, energiei și digitalizării. Din 2023, Moldova și Ucraina sunt asociate la acest program.  

„Inițiativa reflectă angajamentul ferm al Uniunii Europene de a sprijini integrarea Republicii Moldova în rețeaua europeană de transport, consolidând în același timp conectivitatea regională în cadrul coridorului de transport UE–Moldova–Ucraina”, precizează Delegația UE în țara noastră.    


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: