facebook.com/i.ceban

„Nu închidem piața cum a zis cineva”. Ion Ceban a prezentat conceptul de modernizare a Pieței Centrale

Aproximativ 2 ha din suprafața totală a Pieței Centrale se află în proprietate privată. Despre acest lucru a anunțat primarul capitalei, Ion Ceban, care a prezentat conceptul de modernizare a acesteia. 

„Tot teritoriul pe care îl vedeți este de 5,5 ha de pământ în centrul Chișinăului pe care sunt diferite instalații, dintre care aproximativ 2 ha se află în proprietate privată, inclusiv trotuare, instalații, clădiri, gherete și tot ce vreți. Acesta este rezultatul unei administrări dezastruoase”, a declarat Ceban.

„Întrebarea cum au ajuns pe proprietăți private este o întrebare separată de care ne ocupăm în prezent. Vor fi făcute toate demersurile în acest sens. Lucrăm pe audit intern și extern”, a precizat edilul capitalei.

De asemenea, Ceban a spus că în Piața Centrală „sunt unele instalații de o vechime 20-30 de ani. Rețelele inginerești de apeduct și canalizare, care pe anumite porțiuni nici nu există, au o vechime de 70 de ani. Sunt expertize în acest sens”. Mai mult, Ceban susține că unele locuri din piață sunt cumpărate la un preț mai mic și sunt cedate la un preț mai mare. „Aceste date le avem și vor fi făcute publice”, a punctat primarul capitalei.

Ceban a explicat că „vorbim de patru nivele de intervenție. Primele ar fi legumele, fructele, piața angro și sectorul meșteșugăresc. Intrăm etapizat pe fiecare dimensiune, pe fiecare sector. Nu închidem piața cum a zis cineva. Se face regulă într-un sector, după care se mută în alt sector”.

Totodată, acesta a spus că Piața Centrală nu are practic locuri de parcare. „Ceea ce trebuie să asigurăm este ca accesul oamenilor să fie confortabil. Asta ar însemna că evacuăm gheretele de pe Armenească și Tighina. Aceste spații le aranjăm ca și parcări”.

Costul lucrărilor de modernizare ar costa municipalitatea aproximativ 40 de milioane de lei, iar lucrările de amenajare ar dura aproximativ 3 ani.

Ceban a mai precizat că autoritățile locale își doresc o „piață modernă, o piață care să devină și o atracție turistică, o piață sanitară, o piață în care să avem și componenta social-culturală, o piață în primul rând pentru producătorii autohtoni”.

Menționăm că conceptul de modernizare a Pieței Centrale a fost publicat pe pagina web a Primăriei Chișinău. Acesta va fi supus dezbaterilor publice.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Roșca, învestit vicepremier pentru Reintegrare. Sandu: „Misiunea principală – să asigurăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni”

Noul vicepremier pentru Reintegrare, Roman Roșca, a depus jurământul de învestire în funcție. Ceremonia a avut loc în prezența președintei Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean, care l-a desemnat în această funcție pe 21 iulie.

Roșca, care figurează și în lista PAS pentru alegerile parlamentare din 2028, preia, astfel, unul dintre cele mai dificile portofolii – cel de reintegrare, devenind responsabil de soluționarea conflictului transnistrean în Guvernul condus de Dorin Recean.

Reamintim că funcția de vicepremier pentru Reintegrare a devenit vacantă după ce fostul vicepremier Oleg Serebrian a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Turcia.

Cine este Roman Roșca?

Roman Roșca are 43 de ani și este masterand în drept economic la Universitatea de Stat din Moldova. Și-a început cariera în 2006, în calitate de inspector superior pentru resurse umane în cadrul Comisariatului de poliție din Tighina. Ulterior, a avansat în structurile Ministerului Afacerilor Interne, ocupând diverse funcții.

În 2012, a renunțat la cariera în poliție și s-a orientat spre mediul de afaceri. Respectiv, a fondat și administrat compania „Invest Market” SRL.

În 2019, Roșca a fost ales consilier municipal din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), deținând și funcția de secretar adjunct al Organizației Teritoriale Chișinău a formațiunii.

În iulie 2022, a devenit pentru prima dată deputat în Parlament, după ce colegul său de partid, Dorel Iurcu, a renunțat la mandat pentru a prelua funcția de primar.

Din martie 2024, Roman Roșca a deținut funcția de președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru monitorizarea și controlul realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova, structură creată la inițiativa președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Scopul comisiei este apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: