„Nu mai au „отмазки” pentru a nu micșora”. Slusari anunță că Energocom a trimis către Moldovagaz prognoza prețului de vânzare a gazelor în 2023
Full Article 2 minutes read

„Nu mai au „отмазки” pentru a nu micșora”. Slusari anunță că Energocom a trimis către Moldovagaz prognoza prețului de vânzare a gazelor în 2023

Alexandru Slusari, membru în consiliul societății SA Energocom, a anunțat pe 2 iunie că întreprinderea a transmis către Moldovagaz prețurile de achiziții la gaze pentru perioada iunie-decembrie 2023. Potrivit lui Slusari, „prețurile sunt mai mici, decât cele prognozate de la Gazprom”. 

Energocom operativ a transmis către Moldova Gaz scrisoare cu prognoza prețurilor de achiziții la gaze pentru perioada iunie-decembrie 2023. Prețurile sunt mai mici, decăt cele prognozate de la Gazprom. Mai ales pentru perioada toamnă-iarnă, unde diferența este una substanțială”, a menționat Slusari, pe rețelele de socializare.

El a adăugat că „filiala Gazpromului în Moldova, care deocamdată rămâne din păcate furnizor de ultima opțiune, precum și oamenii lui Plahotniuc din ANRE nu mai au отмазки (n. red: scuze) pentru a nu micșora tariful la gaz”.

Amintim că pe 31 mai curent, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale s-a decis că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va avea pârghiile necesare pentru a interveni rapid în revizuirea tarifelor pentru furnizarea gazelor naturale.

Potrivit deciziei, SA „Moldovagaz” va prezenta ANRE cererea privind ajustarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în termen de 2 zile lucrătoare de la data recepționării de la SA „Energocom” a prognozei prețului de vânzare a gazelor naturale pentru perioada iunie-decembrie 2023. La rândul ei, ANRE urmează să aprobe noile tarife în termen de 3 zile de la recepționarea cererii.

***

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici din Republica Moldova achită 29 de lei şi 27 de bani pentru un metru cub de gaz natural, două ori mai mult faţă de tariful din ianuarie 2021. Pe perioada rece a anului, guvernul a compensat parțial tariful, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor. Compensațiile, însă, nu mai sunt oferite din 1 aprilie 2023.

Premierul Dorin Recean a spus că în noul sezon de încălzire, Republica Moldova va intra cu tarife mai mici la gaz. Declarația a fost făcută pe 2 mai.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: