„Nu pot să accept această poziție”. Chicu a cerut demisia miniștrilor delegați de PDM și va propune noi candidaturi
Full Article 2 minutes read

„Nu pot să accept această poziție”. Chicu a cerut demisia miniștrilor delegați de PDM și va propune noi candidaturi

Premierul Ion Chicu a înaintat către președintele în exercițiu propunerea de revocare din funcție a miniștrilor delegați de Partidul Democrat (PDM). Decizia vine după ce, sâmbătă, liderul formațiunii, Pavel Filip, a anunțat că după alegerile prezidențiale, PDM își va retrage miniștrii. 

„Această poziție că se vor retrage miniștrii din guvern la o etapă oarecare nu pot să o accept ca conducător al guvernului, lasă un pic de incertitudine, iar în condițiile foarte dificile în care ne aflăm, nu putem lăsa acest proces să continue. Dimineața am avut o discuție cu colegii mei din cele patru ministere, delegați de PDM: Ministerul Educației, Apărării, Economiei și Infrastructurii și Biroul Reintegrare. Am discutat cu colegii și i-am informat că pentru a evita incertitudinea, astăzi voi propune în adresa președintelui de a revoca colegii respectivi și de a numi alți conducători ai acestor ministere, pentru a nu admite incertitudine și neclaritate”, a declarat Ion Chicu în dimineața de luni, 9 noiembrie.

De asemenea, Ion Chicu a amintit că Oleg Țulea a renunțat la funcția de ministru de Externe în favoarea celei de ambasador al Republicii Moldova în Ungaria.

„Toți cei 4+1 colegi vor fi înlocuiți astăzi. Tot astăzi voi veni în adresa președintelui cu propuneri de candidaturi la funcția de miniștri ai celor 5 ministere”, a precizat Chicu.

În guvernul actual, PDM a delegat 5 miniștri: Oleg Țulea (MAEIE), Cristina Lesnic (Biroul politici de reintegrare), Alexandru Pînzari (Ministerul Apărării), Igor Șarov (Ministerul Educației, Culturii și Cercetării) și Sergiu Răilean (Ministerul Economiei și Infrastructurii).

***

Sâmbătă, după ședința comună a Biroului Executiv al PDM și președinții organizațiilor teritoriale, Pavel Filip a anunțat că PDM își va retrage miniștrii din guvern, după alegerile prezidențiale.

Amintim că acordul privind formarea unei coaliții de guvernare între PDM și PSRM a fost semnat pe 16 martie.

Pe 28 octombrie, în cadrul unei emisiuni televizate, Igor Dodon a declarat că vor fi operate remanieri în actualul guvern, după alegerile prezidențiale. De asemenea, acesta a criticat decizia PDM de a nu îl susține în cadrul primului tur de scrutin prezidențial.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: