privesc.eu

Pavel Filip: După învestirea unui nou președinte, PDM își va retrage miniștrii de la guvernare

După învestirea unui nou președinte, Partidul Democrat din Moldova (PDM) își va retrage miniștrii de la guvernare. Anunțul a fost făcut de către președintele formațiunii Pavel Filip, în cadrul unui briefing din 7 noiembrie, după ședința comună a Biroului Executiv al PDM și președinții organizațiilor teritoriale.

Pavel Filip a anunțat că, la fel ca înaintea primului tur de scrutin, PDM nu va susține niciun candidat și va lăsa alegătorii să decidă singuri pentru cine să voteze.

„R. Moldova a ajuns la un moment de cotitură. Considerând că R. Moldova și guvernarea are nevoie de o resetare, având în vedere tendințele la nivel regional, dar și intern, pornind de la consultările cu membrii și simpatizanții săi, PDM declară că: își reiterează apartenența la valorile social-democrate; PDM consideră că, după doi ani de instabilitate poltiică, secetă, pandemie – alegerile parlamentare anticipate ar fi o catastrofă pentru țară, care ar fi aruncată în haos; PDM este consecvent: am asigurat mereu echilibrul și vom menține neutralitatea în alegerile prezidențiale. Îndemnăm membrii și susținătorii să voteze conform valorilor pe care le împărtășesc. După învestirea președintelui nou ales, PDM își va retrage miniștrii de la guvernare”, a declarat Pavel Filip.

Liderul PDM a invitat toate partidele la dialog, pentru a identifica o formulă capabilă să depășească criza și să lupte cu pandemia.

Amintim că acordul privind formarea unei coaliții de guvernare între PDM și PSRM a fost semnat pe 16 martie.

Pe 28 octombrie, în cadrul unei emisiuni televizate, Igor Dodon a declarat că vor fi operate remanieri în actualul guvern, după alegerile prezidențiale. De asemenea, acesta a criticat decizia PDM de a nu îl susține în cadrul primului tur de scrutin prezidențial.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: