Nu sunt bani pentru plata în avans pentru gaz. Ceban: Datoria crește, relațiile cu Gazprom se înrăutățesc
Full Article 3 minutes read

Nu sunt bani pentru plata în avans pentru gaz. Ceban: Datoria crește, relațiile cu Gazprom se înrăutățesc

Compania „Moldovagaz” s-a adresat către „Gazprom” cu solicitarea de a amâna până la sfârșitul celui de-al patrulea trimestru termenul de achitare a plății în avans pentru lunile august-septembrie. Precizarea a fost făcută de către președintele consiliului de administrație Vadim Ceban, pe 17 august. Acesta a menționat că întârzierea plății provoacă acumularea de datorii față de furnizor și, respectiv, înrăutățirea relațiilor cu concernul rus. În același timp, „Moldovagaz” a anunțat că deconectează peste 2000 de consumatori casnici de la rețeaua de gaz, pentru neachitarea facturilor.

În perioada ianuarie-iulie 2022, devierile tarifare au constituit 954 mln de lei. Mai mult, în august, acestea vor ajunfe la circa 409 mln lei, iar în septembrie – la 623 mln. Devierile de circa 2 miliarde lei inevitabil trebuie să fie incluse în tariful pentru consumatorii finali”, a precizat Vadim Ceban într-un mesaj făcut public miercuri.

Potrivit șefului „Moldovagaz”, întârzierea plăților provoacă acumularea de datorii față de furnizor și înrăutățirea relațiilor cu Gazprom.

„Întârzierea plăților contractuale provoacă creșterea datoriei față de furnizor, care la ziua de azi și așa este foarte impunătoare, ceea ce se reflectă negativ asupra relațiilor dintre furnizorul de gaz și „Moldovagaz”. Echipa întreprinderii depune eforturi pentru a da dovadă că este de bună-credință și un partener previzibil, iar această încredere este un element important în procesul de negocieri cu toți furnizorii, cu scopul de a obține condiții avantajoase pentru consumatorii din Moldova”, a mai scris Ceban.

Directorul „Moldovagaz” a mai menționat că, în aceste condiții, compania este nevoită să se adreseze către stat pentru susținere directă – plata datoriilor istorice ale „Termoelectrica” pentru acoperirea devierilor care urmează să se formeze în perioada august-septembrie, cu scopul de a acoperi costul gazului natural importat de la Gazprom.

Moldovagaz deconectează peste 2000 de consumatori rău-platnici

Într-un comunicat de presă publicat pe 17 august, „Moldovagaz” a anunțat că 2002 consumatori noncasnici datorează furnizorului suma de 75,526 milioane lei pentru gazele naturale.

„În scopul asigurării funcționării continue a sistemului de gaze naturale al țării și, totodată, neadmiterii majorării soldului datoriei, (…) SA „Moldovagaz” dispune deconectarea instalațiilor de gaze naturale ale consumatorilor-debitori”, se arată în mesaj.

***

Amintim că, pe 4 august, ANRE a aprobat majorarea tarifului pentru gaz, în cazul consumatorilor finali, de la 18,62 lei la 23 lei/1 m3. Noul tarif a intrat în vigoare de la 1 august. Anterior, Moldovagaz a solicitat majorarea tarifului până la 29,48 lei/1m3 de gaz, invocând devieri negative și faptul că, în august, prețul de achiziție este de $1458, iar în septembrie ar putea ajunge la $1692 за 1000 m3.

ANRE a stabilit tariful reieșind din prețul mediu de achiziție din 2022 – de $899/1000 m3 de gaz și a precizat că metodologia de calcul a tarifului nu permite includerea prețului potențial de achiziție. La solicitarea „Moldovagaz”, Comisia pentru Situații Excepționale a anunțat pe 15 august că aachitarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) la gazele naturale să fie amânată până pe 30 septembrie.

Potrivit estimărilor „Gazprom”, iarna prețurile în Europa vor depăși 4.000 de dolari la 1.000 de metri cubi, transmite Kommersant.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: