Andrei Mardari / NewsMaker

Nu sunt bani pentru plata în avans pentru gaz. Ceban: Datoria crește, relațiile cu Gazprom se înrăutățesc

Compania „Moldovagaz” s-a adresat către „Gazprom” cu solicitarea de a amâna până la sfârșitul celui de-al patrulea trimestru termenul de achitare a plății în avans pentru lunile august-septembrie. Precizarea a fost făcută de către președintele consiliului de administrație Vadim Ceban, pe 17 august. Acesta a menționat că întârzierea plății provoacă acumularea de datorii față de furnizor și, respectiv, înrăutățirea relațiilor cu concernul rus. În același timp, „Moldovagaz” a anunțat că deconectează peste 2000 de consumatori casnici de la rețeaua de gaz, pentru neachitarea facturilor.

În perioada ianuarie-iulie 2022, devierile tarifare au constituit 954 mln de lei. Mai mult, în august, acestea vor ajunfe la circa 409 mln lei, iar în septembrie – la 623 mln. Devierile de circa 2 miliarde lei inevitabil trebuie să fie incluse în tariful pentru consumatorii finali”, a precizat Vadim Ceban într-un mesaj făcut public miercuri.

Potrivit șefului „Moldovagaz”, întârzierea plăților provoacă acumularea de datorii față de furnizor și înrăutățirea relațiilor cu Gazprom.

„Întârzierea plăților contractuale provoacă creșterea datoriei față de furnizor, care la ziua de azi și așa este foarte impunătoare, ceea ce se reflectă negativ asupra relațiilor dintre furnizorul de gaz și „Moldovagaz”. Echipa întreprinderii depune eforturi pentru a da dovadă că este de bună-credință și un partener previzibil, iar această încredere este un element important în procesul de negocieri cu toți furnizorii, cu scopul de a obține condiții avantajoase pentru consumatorii din Moldova”, a mai scris Ceban.

Directorul „Moldovagaz” a mai menționat că, în aceste condiții, compania este nevoită să se adreseze către stat pentru susținere directă – plata datoriilor istorice ale „Termoelectrica” pentru acoperirea devierilor care urmează să se formeze în perioada august-septembrie, cu scopul de a acoperi costul gazului natural importat de la Gazprom.

Moldovagaz deconectează peste 2000 de consumatori rău-platnici

Într-un comunicat de presă publicat pe 17 august, „Moldovagaz” a anunțat că 2002 consumatori noncasnici datorează furnizorului suma de 75,526 milioane lei pentru gazele naturale.

„În scopul asigurării funcționării continue a sistemului de gaze naturale al țării și, totodată, neadmiterii majorării soldului datoriei, (…) SA „Moldovagaz” dispune deconectarea instalațiilor de gaze naturale ale consumatorilor-debitori”, se arată în mesaj.

***

Amintim că, pe 4 august, ANRE a aprobat majorarea tarifului pentru gaz, în cazul consumatorilor finali, de la 18,62 lei la 23 lei/1 m3. Noul tarif a intrat în vigoare de la 1 august. Anterior, Moldovagaz a solicitat majorarea tarifului până la 29,48 lei/1m3 de gaz, invocând devieri negative și faptul că, în august, prețul de achiziție este de $1458, iar în septembrie ar putea ajunge la $1692 за 1000 m3.

ANRE a stabilit tariful reieșind din prețul mediu de achiziție din 2022 – de $899/1000 m3 de gaz și a precizat că metodologia de calcul a tarifului nu permite includerea prețului potențial de achiziție. La solicitarea „Moldovagaz”, Comisia pentru Situații Excepționale a anunțat pe 15 august că aachitarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) la gazele naturale să fie amânată până pe 30 septembrie.

Potrivit estimărilor „Gazprom”, iarna prețurile în Europa vor depăși 4.000 de dolari la 1.000 de metri cubi, transmite Kommersant.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: