„Nu vom lăsa situația așa”. Radu Marian, urmare a deciziei CC privind restituirea TVA de către Găgăuzia
Full Article 4 minutes read

„Nu vom lăsa situația așa”. Radu Marian, urmare a deciziei CC privind restituirea TVA de către Găgăuzia

După ce a fost declarat neconstituțional articolul care prevede restituirea TVA-ului din bugetul Găgăuziei, deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a declarat că așteaptă decizia motivată a Curții. În baza acesteia, a comunicat parlamentarul, se va interveni printr-o nouă lege. „Nu vom lăsa situația așa cum este acum”, a evidențiat Marian. 

Parlamentarul a scris pe rețelele de socializare că PAS a luat act de decizia Curții Constituționale cu referire la legea cu privire la returnare a TVA către agenții economic locali din bugetul UTAG.

Înțeleg că decizia a fost luată din considerente de procedură. Țin să amintesc că proiectul de lege s-a aflat în Parlament timp de peste 3 luni, timp în care proiectul de lege a fost consultat cu părțile implicate”, a menționat deputatul.

El a adăugat că PAS va aștepta decizia motivată a Curții.

Și în baza acesteia, vom interveni în cel mai scurt timp printr-o nouă lege. Ne vom asigura că restituirea TVA în UTAG se realizează la fel ca și în alte regiuni ale țării – și anume TVA-ul va fi încasat și rambursat de la aceeași sursă – bugetul de stat. Nu vom lăsa situația așa cum este acum. Credem că toate localitățile din Republica Moldova și toți cetățenii ei, indiferent dacă ei locuiesc la Ungheni, Cahul, Ceadîr-Lunga, sau Bălți, merită să beneficieze în mod egal și echitabil de fondurile guvernamentale. Vom avea un dialog constant cu reprezentanții din raioanele Vulcănești, Ceadîr-Lunga și Comrat care nu sunt afiliați grupării criminale Șor, pentru a găsi cea mai bună soluție în ceea ce privește procesul de rambursare TVA”, a conchis deputatul.

Pe 5 martie 2024, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul care prevede restituirea TVA-ului din bugetul Găgăuziei. Se întâmplă după ce în adresa Curții au parvenit două sesizări – una din partea Adunării Populare a Găgăuziei și a doua din partea fracțiunii parlamentare Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Urmare a deciziei Curții Constituționale, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul – susținută de oligarhul fugar Ilan Șor – a scris pe rețelele de socializare că „judecătorii au întors locutorilor autonomiei Găgăuziei credința în justiție și în statul de drept”.

***

Curtea Consituțională a început să examineze consituționalitatea amendamentului de la Codul privind restituirea TVA-ului de Găgăuzia pe 5 februarie 2024, după ce două sesizări în acest sens au parvenit din partea Adunării Populare a Găgăuziei și fracțiunii parlamentare Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Legea care completa articolul 6 din Codul Fiscal și prevedea că Găgăuzia trebuie să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), din bugetul local, în loc de bugetul național, așa cum se proceda înainte, a fost adoptată de Parlament și, ulterior, promulgată de președinta Maia Sandu în octombrie 2023. Legea mai prevedea că în cazul în care suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească drept rambursări depășește veniturile bugetare, legea prevede că diferența va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor. Unul dintre autorii proiectului de lege Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, declara că în acest fel vor fi economisite sute de milioane de lei la bugetul de stat.

Autorii plângerii susțineau că amendamentul adus Codului fiscal este neconstituțional pentru că, în opinia lor, modificarea nu a fost consultată suficient și nu au fost evaluate toate riscurile. De cealaltă parte, reprezentanții Guvernului negau acuzațiile și spuneau că, între prima și a doua lectură, Parlamentul a organizat audieri publice asupra proiectului de lege.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: