Proiectul privind TVA-ul din Găgăuzia, adoptat în prima lectură. Șor: locuitorii vor fi privați de jumătate de miliard de lei în următorii 5 ani
Full Article 2 minutes read

Proiectul privind TVA-ul din Găgăuzia, adoptat în prima lectură. Șor: locuitorii vor fi privați de jumătate de miliard de lei în următorii 5 ani

Găgăuzia va trebui să restituie impozite și taxe pe valoare adăugată (TVA) din propriul buget, ci nu de la bugetul public național. Un asemenea amendament la Codul Fiscal a fost votat, în prima lectură, de majoritatea parlamentară, formată din deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în cadrul ședinței legislativului din 31 iulie. 

Inițiativa legislativă prevede că restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din Găgăuzia se va realiza de la bugetul unității teritoriale autonome, în limita veniturilor disponibile. În cazul în care bugetul autonomiei nu permite returnarea taxelor, diferența va fi rambursată de la bugetul de stat. Unul dintre autorii proiectului de lege, deputatul PAS Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, consideră că în acest fel vor fi economisite sute de milioane de lei la bugetul de stat.

Amendamentul proiectului de lege a fost prezentat la tribuna Parlamentului de deputatul PAS Dorin Istratii. El a declarat că amendamentul este menit să „restabilească dreptatea”, deoarece „toți moldovenii ar trebui să aibă acces egal la fondurile publice și toate raioanele ar trebui să fie egale în fața legii”.

Găgăuzia, la rândul său, este îngrijorată de amendament. Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) a organizat o sesiune specială la 24 iulie din cauza modificărilor propuse la Codul fiscal. DeputațiiAPG consideră că noua prevedere va crește semnificativ povara asupra bugetului autonomiei și va duce la o reducere a cheltuielilor sociale. Parlamentarii APG sunt, de asemenea, indignați de faptul că autoritățile centrale nu au consultat autoritățile din autonomie la elaborarea proiectului de lege.

De menționat că amendamentul a fost adoptat în absența opoziției parlamentare. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a părăsit sala de ședințe. Anterior, deputatul socialist Fedor Găgăuz a propus scoaterea de pe ordinea de zi a subiectului privind modificarea Codului fiscal, însă deputații PAS nu au susținut inițiativa.

Fugarul Ilan Șor, lider al Partidului neconstituțional „ȘOR”, a calificat amendamentul drept o „lovitură dată Găgăuziei de către PAS”. Acesta a declarat că „jumătate de miliard de lei va fi furat de la locuitorii UTA Găgăuzia, în următorii 5 ani”. Șor a adăugat că echipa sa va contesta decizia Parlamentului la Curtea Constituțională (CC).

Amintim că deputatul Radu Marian a prezentat inițiativa pe 18 iulie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: