kp.md

O călătorie cu transportul public din Chișinău va costa 6-7 lei? Reacția lui Ceban la declarațiile PAS

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) susține că primarul Ion Ceban intenționează să solicite majorarea tarifului pentru călătoriile cu transportul public, acestea ajungând să coste 6-7 lei. De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a primarului Ceban a calificat informațiile drept „declarații politice”.

Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC, a menționat că a auzit pentru prima dată despre majorarea tarifului la transport de la primarul general, Ion Ceban, în cadrul consultărilor care s-au desfășurat pe marginea proiectului bugetului municipiului.

Președintele fracțiunii PAS a amintit că decizia privind dezvoltarea sistemului de transport public din Municipiul Chișinău, aprobată anul trecut, prevedea, pe lângă achiziția de unități de transport și un șir de reforme structurale ale sistemului de transport public, revizuirea rutelor, implementarea tichetării electronice, elaborarea unei metodologii de tarifare, elaborarea standardelor de calitate în transport și nu în ultimul rând realizarea unui audit complex financiar și funcțional la Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze. Consilierii PAS îl acuză pe Ion Ceban că aceste planuri nu au fost implementate.

Consilierii PAS susțin că este nevoie de un audit la Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze.

„Doar în anul 2021 Primăria a achitat celor 2 întreprinderi peste 450 de milioane de lei, aproape o pătrime din bugetul orașului destinat investițiilor. Nu este o excepție și anul 2022, proiectul bugetului propus de Primarul Ceban presupune alocarea a 700 de milioane sau 28% din veniturile proprii ale Primăriei. Aceste 700 de milioane sunt formate în primul rând de creșterea prețului per vehicul/kilometru atât în cazul troleibuzelor de la 23.9 lei la 25.4 lei și de la 23.02 la 26.3 lei în cazul autobuzelor, adică cu peste 3 lei mai mult”, a declarat Cojuhari.

Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC a spus că este adevărat că în condițiile unei creșteri a prețurilor la combustibil erau de așteptat anumite creșteri. „Însă, în aceste condiții era și mai imperativă realizarea unui audit complex la cele 2 întreprinderi pentru înțelegerea lacunelor și eficientizarea proceselor de business”, a comunicat Popa.

În acest context, vicepreședinta fracțiunii a reiterat poziția partidului: „Noi nu vom vota niciun fel de majorare a tarifului în transportul public până la realizarea unui audit funcțional și financiar complex a celor 2 întreprinderi de transport public”.

De cealaltă parte, Vladimir Mitru, consilier în cabinetul primarului Ion Ceban, a intervenit în cadrul declarațiilor celor de la PAS.

„Direcția Transport este obligată, anual, să facă o analiză cu privire la prețul de cost la tariful transportului. Acest lucru, Primăria îl face prin Direcția Transport. Astăzi ce avem? Haideți să ne punem întrebarea cât costa un litru de diesel în 2020, aproximativ 8 lei. Cât costă azi? 17-18 lei? Este obligațiunea Direcției să facă calcule ca să le prezinte când se aprobă bugetul privind prețul de cost în transportul public. Ulterior se merge în CMC, unde se aprobă. Nu vreau dint-un subiect economic să facem politică”, a declarat consilierul.

NM a contactat-o pe Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului, pentru un comentariu.

„Acum se realizează metodologia. Ce comentează domnii consilieri este o declarație politică în stilul unui partid bazat pe vorbe și acuzații”, a menționat Ixari.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: