multimedia.parlament.md

O comisie parlamentară specială a inițiat procesul de selectare a candidaților la funcția de Avocat al Poporului

O comisie parlamentară specială a inițiat procesul de selectare a candidaților la funcția de Avocat al Poporului. Dosarul de participare la concurs poate fi depus în perioada 1-20 aprilie 2021.

Copiile documentelor prezentate de către candidați se vor regăsi cu documentele originale, pentru a se verifica veridicitatea lor sau vor fi autentificate notarial. În cazul în care dosarul de concurs se depune prin e-mail, copiile documentelor se depun la data interviului.

Candidat la funcția de Ombudsman poate fi persoana care:

  • este cetățean al Republicii Moldova;
  • nu este supusă unei măsuri de ocrotire judiciare sub forma tutelei;
  • deține diplomă de licență sau echivalentul acesteia;
  • are o vechime în muncă de cel puțin 10 ani și o activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului;
  • se bucură de o reputație ireproșabilă;
  • cunoaște limba de stat, dar și alte limbi.

De menționat că în prezent, Maia Bănărescu, avocată al poporului pentru drepturile copilului, deține interimatul funcției de avocat al poporului, până la numirea de către parlament a unui nou Ombudsman. O prevedere în acest sens se conține într-un proiect de hotărâre aprobat de legislativ, prin care se constată încetarea înainte de termen a mandatului de avocat al poporului în legătură cu decesul ombudsmanului Mihail Cotorobai.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: