„O declarație de război”: Israelul analizează răspunsul la atacul Iranului. SUA anunță că nu va participa la niciun contraatac
Full Article 3 minutes read

„O declarație de război”: Israelul analizează răspunsul la atacul Iranului. SUA anunță că nu va participa la niciun contraatac

Autoritățile israeliene intenționează să răspundă atacului Iranului, dar nu au decis încă cum anume. Potrivit președintelui țării Isaac Herzog, Israelul „ia în considerare toate opțiunile”. Decizia urmează să fie luată de consiliului militar, care s-a întrunit pe 14 aprilie seara în ședință, scrie BBC.

Potrivit presei israeliene, o decizie finală cu privire la modul în care Israelul va răspunde la atacul Iranului nu a fost încă luată. Surse susțin că unii participanți la ședința consiliului militar au susținut un răspuns rapid, dar după o conversație telefonică între premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele american Joe Biden, decizia a fost amânată până pe 15 aprilie.

Biden l-a îndemnat pe Netanyahu să se gândească cu atenție la răspunsul său, au spus oficialii americani. De asemenea, Casa Albă a avertizat Israelul că Statele Unite nu se vor angaja în atacuri de răzbunare împotriva Iranului, au declarat oficialii de la Washington.

În același timp, președintele israelian Isaac Herzog a numit atacul Iranului asupra Israelului, din noaptea de 14 aprilie, o „declarație de război”. „Noaptea am fost atacați din patru direcții în Orientul Mijlociu. A fost tras cu rachete balistice, s-au folosit drone și rachete de croazieră. Este ca un adevărat război. Adică, aceasta este o declarație de război”, a spus Herzog, menționând că Israelul „căută pacea” în regiune.

În timpul interviului, președintele israelian a evitat să răspundă direct la întrebarea care ar putea fi răspunsul țării la atacul iranian. Potrivit lui, Israelul „ia în considerare toate opțiunile”. „Am toată încrederea că vom lua măsurile necesare pentru a ne proteja și a ne apăra poporul. Nu căutăm război”, a repetat Herzog.

***

Amintim că Iranul a atacat Israelul în noaptea de 14 aprilie, folosind mai mult de 300 de rachete și drone. Forțele de Apărare Israelului susțin că le-au interceptat pe majoritatea. Armata iraniană a declarat că a lovit un „centru de informații” și o bază aeriană din care Teheranul crede că avioanele de luptă israeliene F-35 au decolat pentru a lovi consulatul din Damasc.

Atacul a fost condamnat de multe țări, inclusiv de Moldova. Ministerul de Externe și-a exprimat solidaritatea cu Israelul, iar președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a adăugat că țara noastră sprijină eforturile comunității internaționale de a preveni escaladarea. Detalii – AICI.

Între timp, Ministerul de Externe de la Chișinău a emis o avertizare de călătorie în Israel, din cauza escaladării situației în această țară. Moldovenii sunt îndemnați să se abțină să călătorească în această țară, să urmărească actualizările MAE și ale diplomației țării noastre în Israel, precum și știrile locale.

Unde apelați, în caz de urgență

Pentru informații suplimentare și asistență consulară, moldovenii sunt încurajați să se adreseze inclusiv la Centru de Apel, care poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau la numărul +373 22 23 20 02.

De asemenea, moldovenii pot contacta și Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel: Locația – Leonardo Da Vinci 21, Tel Aviv, Israel +972 3-523-2000 sau la e-mailul [email protected] și site-ul israel.mfa.gov.md

Suplimentar, puteți expedia un mesaj: prin email la [email protected] sau pe pagina de Facebook a Centrului de Apel și pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe.

Aceste recomandări de călătorie sunt valabile până la noi informații ulterioare și pot suferi modificări pe măsură ce situația evoluează.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: