Youtube

O deputată PAS cere premierului interimar să anuleze ordinul privind componența nominală a Consiliului Național al Monumentelor Istorice

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Veronica Roșca a expediat un demers adresat premierului interimar Aureliu Ciocoi. Parlamentara solicită anularea ordinului din 13 ianuarie, prin care s-a aprobat componența nominală a Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Potrivit Veronicăi Roșca, ordinul a fost emis „cu încălcarea flagrantă a legii”.

„Ordinul în cauză este nul, în condiția în care contravine Hotărârii Guvernului nr.73/2014, fiind pasibil de a fi anulat inclusiv prin intermediul procedurii contenciosului administrativ și aduce atingere securității raporturilor juridice. Prin prisma stipulărilor legale am solicitat aplicarea mecanismului reglementat de art.7 lit.g) al Legii nr.136/2017 cu privire la Guvern, adică suspendarea, abrogarea sau anularea ordinului aprobat în mod ilegal”, a anunțat deputata PAS pe pagina sa de Faceook.

Am venit cu un demers în adresa dlui Aureliu CIOCOI, Prim-ministru interimar, cu solicitarea de a acționa în vederea…

Publicată de Veronica Rosca pe Joi, 14 ianuarie 2021

Am solicitat un comentariu de la reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării despre acest subiect, iar aceștia au promis că vor reveni cu informații.

***

Amintim că Componența Consiliului Național al Monumentelor Istorice, fără avizul căruia nu pot fi efectuate construcții în centrul istoric al Chișinăului, a fost modificată anticipat. NM a aflat că din noua componență a consiliului face parte Iurie Povar, arhitectul centrului de business de pe locul cafenelei „Guguță”, dar și Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, care a susținut acest proiect. Aflați detalii din articolul «Тень Guguţă» („Umbra lui Guguță”).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

Plahotniuc, mai aproape de revenirea în Moldova? Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a oligarhului

Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia în Grecia. Reprezentanții instituției au precizat pentru NewsMaker că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Ministerul Justiției colaborează îndeaproape cu Procuratura Generală și celelalte instituții implicate, pentru a pune la dispoziția autorităților elene un dosar complet din punct de vedere procedural. Depunem toate eforturile necesare și monitorizăm atent desfășurarea procedurilor, pentru a proteja interesele Republicii Moldova”, precizează Ministerul Justiției.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Întrebat dacă alături de Plahotniuc a fost reținut Țuțu, Cernăuțeanu a declarat că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute: „Nu pot nici infirma, nici confirma această informație”.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: