Facebook/Dumitru Alaiba

O echipă din Moldova pleacă la un concurs de robotică din Singapore. Alaiba a decis să le ureze succes personal

Echipa națională de robotică urmează să ne reprezinte țara și în acest an la FIRST Global Challenge, o competiție globală de robotică la care participă peste 190 de echipe din întreaga lume. Patru tineri, care fac parte din echipa națională a Moldovei, au avut o întrevedere pe 29 august cu vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Cel din urmă a amintit că în 2022 echipa națională a cucerit o medalie de aur la competiție și s-a arătat sigur că „și de această dată vor avea reușite remarcabile”. 

„Mult succes campionilor noștri la robotică la olimpiada din Singapore! Am avut un început de zi plin de inspirație. I-am cunoscut pe Nicolae Țurcanu, Cristian Romanciuc, Vladimir Corduneanu și Adrian Bandalac. Ei fac parte din echipa națională de robotică și se pregătesc, împreună cu mentorii Florin Cazac și Carolina Bondarciuc, să ne reprezinte țara la FIRST Global Challenge, o competiție globală de robotică la care participă peste 190 de echipe din întreaga lume, în Singapore”, a scris ministrul, pe rețelele de socializare – pe 29 august.

El a adăugat că „în fiecare an competiția abordează o temă care este foarte importantă la nivel global”.

„Tema pentru anul 2023 este „Hydrogen Horizons”, care încurajează echipele FIRST Global să își imagineze viitorul energiei și să creeze modalități mai durabile de asigurare cu resurse energetice planeta noastră”, a menționat oficialul.

Alaiba a precizat că de la debutul competiției, din 2017, echipa noastră de robotică a concurat în FIRST Global Challenge și a obținut nenumărate succese.

„În 2018 – Medalie de bronz, Mexic, pentru Premiul mare FGC, în 2019 – în Dubai, performanța noastră remarcabilă a fost recompensată cu trei medalii de aur: FIRST Global Grand Challenge Award, Alianța Câștigătoare, Inovație în Inginerie, iar în 2022 – o altă medalie de aur în Geneva pentru Inovație în Inginerie. Sunt sigur că și de această dată vor avea reușite remarcabile. Ne mândrim cu tinerii noștri talentați. Vom avea grijă să le oferim suportul și ajutorul necesar pentru a se dezvolta mai departe. Ei asigură drumul către progres, inovație și un viitor mai bun”, a conchis Alaiba.

Competiția de robotică FIRST Global Challenge va avea loc în orașul-stat Singapore între 7 și 10 octombrie 2023. Echipa națională de robotică este formată din 10 membri: șapte tineri și trei mentori.

Facebook/Dumitru Alaiba
Facebook/Dumitru Alaiba
Facebook/Dumitru Alaiba
Facebook/Dumitru Alaiba
Facebook/Dumitru Alaiba

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Angela Sirbu

Salvată de un medic-pasager, nu de echipaj? Incident într-un avion care venea din Egipt spre Moldova

O pasageră a suferit un incident medical sever la bordul unui zbor Chișinău – Sharm El-Sheikh. Viața femeii, cetățeană a Ucrainei, a fost salvată de un medic din Republica Moldova aflat în calitate de pasager în avion. Acesta a intervenit timp de două ore, fără sprijinul echipajului de bord. Cel puțin așa susține o utilizatoare a rețelelor sociale, care afirmă că se afla în calitate de pasageră în avion. Potrivit acesteia, însoțitorii de bord nu cunoșteau procedurile de acordare a primului ajutor. Ea a mai spus că zborul a fost efectuat de o aeronavă închiriată de compania HiSky. Cea din urmă a precizat, în reacție, că zborul a fost operat de partenerul său, compania SkyUp, și că nu poate interveni direct în procedurile acesteia.

„În data de 24 iunie, pe cursa charter Chișinău – Sharm El-Sheikh, operată de o aeronavă închiriată de compania HiSky, a avut loc un incident grav la bord, trecut complet cu vederea de operatorul de zbor. O pasageră, cetățeană a Ucrainei, a suferit un episod medical sever în timpul zborului. Viața ei a fost salvată datorită intervenției extraordinare a Dlui Doctor Alexandru Marandici, care a acționat prompt, profesionist și fără sprijinul necesar din partea echipajului”, se arată într-o postare de pe rețelele de socializare.

Persoana care a făcut public cazul susține că „însoțitorii de bord nu cunoșteau procedurile de acordare a primului ajutor”, „trusa medicală de urgență conținea medicamente etichetate exclusiv în limba germană, fiind inutilizabilă în condiții de stres pentru personalul vorbitor de română sau engleză”, iar „manșeta tensiometrului era prea mică pentru persoane cu constituție corporală mai mare – complet nepotrivită pentru o situație critică”.

„În ciuda faptului că a fost evitată o tragedie majoră, care ar fi putut duce la întoarcerea aeronavei cu peste 250 de pasageri, HiSky nu a avut nici măcar decența de a-i mulțumi oficial Doctorului Alexandru Marandici pentru salvarea vieții pasagerei și, implicit, pentru evitarea unor pierderi financiare și operaționale uriașe”, se mai arată în postarea de pe online.

Autoarea relatării susține că se afla în acel avion în calitate de pasageră și că persoana care a avut de suferit era chiar lângă ea. Autoarea a ținut să precizeze că s-a reușit recuperarea pasagerei originare din Ucraina. „De la lipsă de puls, tensiune sub 40, mâini reci, inconștiență… A ieșit pe propriile picioare. 2 ore a durat resuscitarea. Nu a fost AVC și nici infarct. (…) Doamna în vârstă, 2 zile nedormite, doză dublă administrată a medicamentelor pentru hipertensiune”, a comunicat autoarea postării.

Și medicul Alexandru Marandici a menționat, într-un comentariu la postarea autoarei, că la aterizare femeia din Ucraina era stabilă și a fost ulterior însoțită de un angajat al aeroportului.

Ce spune HiSky

„Precizăm că zborul din 24 iunie a fost efectuat cu o aeronavă și echipaj asigurate de partenerul nostru SkyUp, conform unui acord standard în industrie. În astfel de cazuri, operațiunea se desfășoară sub certificatul de operator al partenerului, inclusiv cu echipamentele și protocoalele proprii”, au menționat reprezentanții HiSky la postarea autoarei de pe rețelele de socializare.

În continuare, compania a mulțumit lui Alexandru Marandici și a menționat că va lua toate măsurile necesare pentru a preveni astfel de probleme în viitor.

„Regretăm neplăcerile create și tratăm cu maximă seriozitate orice situație care ține de siguranța și confortul pasagerilor noștri. Chiar dacă nu putem interveni direct în procedurile partenerului, vom discuta acest caz și vom lua toate măsurile necesare pentru a preveni astfel de probleme în viitor. Mulțumim domnului doctor Alexandru Marandici pentru intervenția salvatoare și pentru profesionalismul de care a dat dovadă!”, au spus reprezentanții companiei.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții SkyUp. Deocamdată nu avem un răspuns.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: