Facebook/Dumitru Alaiba

O echipă din Moldova pleacă la un concurs de robotică din Singapore. Alaiba a decis să le ureze succes personal

Echipa națională de robotică urmează să ne reprezinte țara și în acest an la FIRST Global Challenge, o competiție globală de robotică la care participă peste 190 de echipe din întreaga lume. Patru tineri, care fac parte din echipa națională a Moldovei, au avut o întrevedere pe 29 august cu vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Cel din urmă a amintit că în 2022 echipa națională a cucerit o medalie de aur la competiție și s-a arătat sigur că „și de această dată vor avea reușite remarcabile”. 

„Mult succes campionilor noștri la robotică la olimpiada din Singapore! Am avut un început de zi plin de inspirație. I-am cunoscut pe Nicolae Țurcanu, Cristian Romanciuc, Vladimir Corduneanu și Adrian Bandalac. Ei fac parte din echipa națională de robotică și se pregătesc, împreună cu mentorii Florin Cazac și Carolina Bondarciuc, să ne reprezinte țara la FIRST Global Challenge, o competiție globală de robotică la care participă peste 190 de echipe din întreaga lume, în Singapore”, a scris ministrul, pe rețelele de socializare – pe 29 august.

El a adăugat că „în fiecare an competiția abordează o temă care este foarte importantă la nivel global”.

„Tema pentru anul 2023 este „Hydrogen Horizons”, care încurajează echipele FIRST Global să își imagineze viitorul energiei și să creeze modalități mai durabile de asigurare cu resurse energetice planeta noastră”, a menționat oficialul.

Alaiba a precizat că de la debutul competiției, din 2017, echipa noastră de robotică a concurat în FIRST Global Challenge și a obținut nenumărate succese.

„În 2018 – Medalie de bronz, Mexic, pentru Premiul mare FGC, în 2019 – în Dubai, performanța noastră remarcabilă a fost recompensată cu trei medalii de aur: FIRST Global Grand Challenge Award, Alianța Câștigătoare, Inovație în Inginerie, iar în 2022 – o altă medalie de aur în Geneva pentru Inovație în Inginerie. Sunt sigur că și de această dată vor avea reușite remarcabile. Ne mândrim cu tinerii noștri talentați. Vom avea grijă să le oferim suportul și ajutorul necesar pentru a se dezvolta mai departe. Ei asigură drumul către progres, inovație și un viitor mai bun”, a conchis Alaiba.

Competiția de robotică FIRST Global Challenge va avea loc în orașul-stat Singapore între 7 și 10 octombrie 2023. Echipa națională de robotică este formată din 10 membri: șapte tineri și trei mentori.

Facebook/Dumitru Alaiba
Facebook/Dumitru Alaiba
Facebook/Dumitru Alaiba
Facebook/Dumitru Alaiba
Facebook/Dumitru Alaiba

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare

Încă un raion cere Guvernului instituirea stării excepționale în agricultură: „Situație fără precedent”

Consiliul raional Căușeni cere Guvernului să declare stare excepțională în agricultură din cauza „situației catastrofale provocate de condițiile meteo nefavorabile”. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 25 iulie. Este al doilea raion, după Ștefan-Vodă, care solicită introducerea stării de urgență. Despre aceasta a anunțat Asociația „Forța Fermierilor”, menționând că „deși autoritățile cunoșteau situația critică încă din primăvară, nu au fost luate măsuri eficiente pentru sprijinirea fermierilor afectați”.

„O mare parte din raionul Căușeni, ca și alte zone din Sudul țării, înregistrează secetă severă pentru al patrulea an consecutiv, o situație fără precedent în istoria agriculturii moldovenești. Precipitațiile în zonă au fost cu 60-70% sub media multianuală, iar temperaturile extreme au agravat și mai mult situația culturilor agricole”, a declarat Asociația „Forța Fermierilor”, menționând că este „o situație fără precedent”.

Printre consecințele grave semnalate de fermieri se numără: pierderi de 80-90% la porumb și floarea-soarelui, roade compromise la rapiță și grâu, afectate de înghețurile de primăvară, imposibilitatea efectuării însămânțărilor de toamnă din lipsă de umiditate și falimentarea a zeci de producători agricoli din raion.

Guvernul nu a comentat, deocamdată, solicitarea autorităților raionului Căușeni.

***

Amintim că anterior Consiliul raional Ștefan-Vodă a cerut instituirea stării excepționale în agricultură din cauza secetei din ultimii ani.

În reacție, MAE a anunțat că va analiza solicitarea autorităților de la Ștefan Vodă pentru a ajuta agricultorii „care au necesități reale”.

„Guvernul continuă să ofere resursele necesare pentru ca agricultura să fie eficientă și să țină cont de schimbările climatice care se manifestă to mai accentuat. MAIA lucrează cu fermierii să facă tranziția la culturi și tehnologii care sunt adecvate solului și umidității din regiunile corespunzătoare. Reamintim și despre programul în creștere de subvenționare a sistemelor eficiente de irigare”, precizează instituția.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: