O femeie i-a donat un rinichi fiului pentru a-l salva. Intervenția a fost realizată într-un spital din Chișinău
Full Article 2 minutes read

O femeie i-a donat un rinichi fiului pentru a-l salva. Intervenția a fost realizată într-un spital din Chișinău

O femeie de 67 de ani a devenit donator de rinichi pentru fiul ei care suferea de insuficiență renală cronică și urma tratament prin dializă. Prelevarea și transplantarea au fost realizate la Spitalul clinic republican „Timofei Moșneaga” de o echipă multidisciplinară – urologi, nefrologi, anesteziologi-reanimatologi, transmite IPN.

Ministerul Sănătății precizează că mama și fiul au fost externați, iar starea lor de sănătate este bună. Potrivit specialiștilor, transplantul de organe de la donatori vii este o intervenție chirurgicală mult mai dificilă decât transplantul de la donatori în moarte cerebrală, deoarece în primul caz poartă responsabilitate pentru viața a două persoane.

Pe 9 martie la nivel mondial este marcată ziua rinichiului. În Republica Moldova serviciile de prevenire, diagnosticare și tratament a maladiilor renale sunt oferite gratuit persoanelor asigurate.

Anul trecut au fost efectuate peste 97 de mii de ședințe de dializă, pentru care au fost alocați circa 197 de milioane de lei din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Anul trecut și în acest an au fost realizate în total patru transplanturi de rinichi.

În Republica Moldova, incidența prin bolile aparatului genito-urinar la 10 mii de locuitori, a constituit în anul 2021 –180,2 cazuri, fiind în creștere comparativ cu anul 2020 – 151,6 cazuri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: