hotnews.ro

O judecătorie din Rusia a dispus arestarea în lipsă a unui jurnalist din România. Reacția corespondentului 

O judecătorie din regiunea rusească Kursk a emis mandat de arestare în lipsă pe numele jurnalistului român Mircea Barbu. Jurnalistul este acuzat că ar fi intrat ilegal pe teritoriul Rusiei, „venind de pe teritoriul Ucrainei”, pentru a realiza un reportaj din zona Kursk, relatează Europa Liberă România. Potrivit sursei, alături de alți jurnaliști străini, corespondentul HotNews a relatat din localitățile rusești în care soldații ucraineni au intrat, începând cu luna august. „Mă așteptam să existe reacții”, a comunicat jurnalistul din România. 

Mircea Barbu – fost jurnalist la Europa Liberă România – în prezent corespondent HotNews, este acuzat de departamentul de frontieră al FSB (serviciul secret al Federației Ruse) că ar fi intrat fără drept pe teritoriul Rusiei pentru a realiza un reportaj din zona Kursk.

„Cetăţeanul român Barbu Mircea, alături de persoane neidentificate, venind de pe teritoriul Ucrainei, a intrat pe teritoriul Federaţiei Ruse pentru a relata despre invazia, la 6 august 2024, a formaţiunilor armate ale Ucrainei […] pe teritoriul districtului Sudzhansky din regiunea Kursk din Federația Rusă”, se arată în decizia judecătorilor ruși, citați de agenția Interfax.

Alături de alți jurnaliști străini, Barbu a relatat din localitățile rusești în care soldații ucraineni au intrat, începând cu luna august.

Potrivit Interfax, FSB a deschis dosare pe numele a 14 jurnaliști străini la finele lunii august. Ei sunt acuzați că au intrat pe teritoriul Rusiei alături de armata ucraineană pentru a relata de la fața locului.

Pe 7 octombrie, mandate de arestare în lipsă au mai fost emise și pe numele jurnalistelor italiene Simone Traini și Stefania Battistini, iar pe 11 octombrie instanța l-a arestat în lipsă pe jurnalistul american Nick Payton Walsh. Arestarea în lipsă se poate transforma în încarcerare dacă jurnaliștii ar mai intra pe teritoriul Rusiei sau dacă statele lor de origine ar fi de acord cu extrădarea în fața justiției ruse.

Mircea Barbu a declarat pentru pentru sursa citată că nu știa că autoritățile din Rusia au cerut arestarea sa în lipsă, însă „având în vedere climatul actual, nu este o surpriză”: „Mă așteptam să existe reacții din partea autorităților, mai ales având în vedere că am relatat despre situația din Kursk fără să ascund că am făcut acest lucru de la fața locului. Este un semn clar că munca jurnaliștilor este monitorizată și, în multe cazuri, ostilă Kremlinului”.

Jurnalistul român crede că includerea sa de către Rusia pe o listă de persoane căutate internațional pentru simplul fapt că a relatat despre situația frontului în Kursk „spune multe despre cum autoritățile ruse gestionează informațiile despre acest război”: „E o încercare de intimidare, dar nu mă va opri din a-mi face meseria. Inclusiv în Ucraina, din prima linie, așa cum am făcut-o și până acum”.

„Voi continua să urmăresc și să relatez de pe teren”, a spus Mircea Barbu. „Dacă asta înseamnă că va trebui să călătoresc cu mai multă atenție la siguranța mea personală și amprenta digitală cât sunt pe teren, atunci voi face asta. De oprit, cu siguranță n-o să mă opresc doar pentru că rușii vor asta”, a conchis jurnalistul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: