Trei femei cu vârstele cuprinse între 21 și 45 de ani, care activau în calitate de curieri și plasau droguri în ascunzișuri, în toate sectoarele capitalei, au fost reținute de oamenii legii. Două dintre ele sunt cetățeni ai Ucrainei și locuiau temporar pe teritoriul Republicii Moldova.
Măsurile speciale din investigație au demarat în luna mai 2021. În urma perchezițiilor corporale, dar și în imobilele unde locuiau acestea, au fost depistate și ridicate în jur de 400 de doze de droguri (marijuana) care erau destinate pentru plasarea în ascunzișuri. De asemenea, a fost depistat un cântar electronic la scară mică și un laborator de creștere a plantelor de cânepă. În total, au fost scoase din circuit aproximativ 100 g de marijuana, 600 g de droguri sintetice (PVP) și 10 plante de cânepă.
De asemenea, în cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost ridicate telefoane mobile, tehnică de calcul din care a fost extrasă informația cu privire la geolocațiile unde erau plasate drogurile, un pistol deținut ilegal, dar și alte materiale.
Conform infomațiilor obținute, pe parcursul lunilor martie – aprilie a anului curent, individele au plasat și distribuit aproximativ 4 500 de doze de droguri.
Organul de urmărire penală a pus sub sechestru o mașină marca „Toyota RAV4”, care era folosită la comiterea infracțiunii.
Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.
Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.
Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.
Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.
Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.
„Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.
Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.
„Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.
La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.