коллаж NM

O nouă sesizare la Procuratura Generală. Litvinenco cere tragerea la răspundere a persoanei care a colectat semnături de la votanții din Rusia

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a expediat o sesizare suplimentară la Procuratura Generală și a solicitat tragerea la răspundere a unei persoane care ar fi colectat semnături din Federația Rusă pentru înregistrarea prealabilă în vederea votării în cadrul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie. Parlamentarul susține că o parte dintre semnăturile respective sunt false.

„Urmare investigației jurnalistice realizate de tv8, am depus la Procuratura Generală o sesizare suplimentară pentru tragerea la răspundere a lui Sîrotean Daria – colectorul oficial a semnăturilor falsificate. Conform investigației, o parte din semnatarii cererilor de înregistrare prealabilă pentru votarea în Federația Rusă nu au semnat asemenea cereri și nu cunosc circumstanțele în care datele lor de identitate și propriile semnături au fost aplicate pe cererile de înregistrare prealabilă depuse la CEC”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Inițiativa vine după ce postul de televiziune TV a publicat o investigație a care arată că în listele care au fost depuse la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrarea prealabilă a alegătorilor stabiliți în străinătate, au fost introduse persoane care nu și-au pus semnătura pentru a vota în Rusia. Un alt număr mare de persoane care se regăsesc în aceleași liste de semnatari au declarat jurnaliștilor că, deși au semnat în aceste liste de înregistrare prealabilă, de facto nu au de gînd să plece în Federația Rusă, fiind induși în eroare de colector precum că ar susține de principiu deschiderea a unui număr cât mai mare de secții de votare în Federația Rusă.

„Vom analiza și toate celelalte cereri depuse în scris, întrucât există suspiciuni că toate au fost falsificate. Și în cazul tuturor încălcărilor depistate vom depune sesizări la instituțiile de drept. De asemenea, ne vom adresa și CEC-ului în vederea anulării și neluării în considerație la determinarea secțiilor de votare în Federația Rusă a cererilor prealabile falsificate”, a mai scris Litvinenco.

Precizăm că deputatul Sergiu Litvinenco, pe 10 septembrie, a depus la Procuratura Generală o sesizare privind inițierea investigațiilor, în temeiul bănuielii de fals în acte publice și fals în declarații la colectarea și depunerea, pe 7 august, la CEC, de către Daria Sîrotean a 8 cereri din numele a 300 de cetățeni ai Republicii Moldova, care susțin că pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, se vor afla la Moscova și la Sankt Petersburg.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=887363838455717&id=100015463279463

În context, șeful statului a declarat că a cerut investigarea acestor date și a sugerat că el pune la îndoială veridicitatea informațiilor privind alegătorii stabiliți în țările din UE.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: