Виктория Соловьева

O plimbare l-ar putea costa 22,5 mii de lei. Un bărbat din capitală își caută dreptatea. Explicațiile poliției și ale unui avocat

Nerespectarea măsurilor restrictive impuse din cauza pandemiei de coronavirus îi poate costa scump pe unii moldoveni. Un bărbat din capitală a apelat la redacția NM după ce a fost amendat cu 22,5 mii de lei. Totul după ce, acum două zile, a decis să se plimbe prin pădurea de lângă Porțile Orașului. Bărbatul, care a solicitat să îi protejăm identitatea, a contestat procesul-verbal prin care a fost sancționat și susține că nu a încălcat legea. 

Bărbatul are 41 de ani și locuiește în sectorul Botanica al capitalei. Pe 13 aprilie, acesta a decis să facă câțiva pași pentru a lua o gură de aer proaspăt.

„Am ieșit din casa de la Porțile Orașului unde locuiesc la moment și am pornit spre aeroport, pentru că pe bulevardul Dacia era aglomerat. Am mers în direcția dată pe jos și am ieșit la lac”, a povestit acesta pentru NM.

Abia ajuns la lac, în întâmpinare i-au venit patru polițiști care l-au întrebat cu ce scop se afla acolo.

„Le-am spus că sunt în pauză de masă și că am mers acolo deoarece bulevardul Dacia era aglomerat. Si voiam să iau o gură de aer și să îmi dezmorțesc oasele”, mai spune acesta.

Bărbatul susține că acțiunile oamenilor legii nu sunt justificate, pe motiv că la data când a fost amendat, era deja în vigoare măsura care spunea că nu e voie să te plimbi în grupuri mai mare de trei persoane – or el era singur.

„Legea trebuie citită și respectată, dar nu interpretată. 3 milioane de locuitori ai Moldovei nu sunt juriști. Plus la toate, eu nu am pus în pericol sănătatea nimănui, deoarece eram singur”, își argumentează bărbatul punctul de vedere.

Prin urmare, a scris în procesul-verbal întocmit de polițiști că nu este de acord să fie sancționat și a depus o contestație.

Contactat de NM, Alexei Grosu, șeful-adjunct al Poliției Capitalei a explicat că nu există nicio contradicție în lege și că Dispoziția nr.6 nu anulează în niciun caz prevederile Dispoziției nr.3.

„Să studiem cu atenție cele două Dispoziții ale Comisiei pentru Situații Excepționale: nr. 3 din 23 martie și nr. 6 din 26 martie. Dispoziția nr.6 se referă la locurile publice în sens de străzi. Dacă este vorba despre păduri, parcuri, terenuri sportive sau terenuri de joacă sau zone de agrement, atunci intră în vigoare prevederile Dispoziției nr. 3”, a argumentat șeful-adjunct al Poliției Capitalei.

Și avocatul Ion Cobîșenco susține că acțiunile poliției sunt justificate.

„Potrivit pct. 2 din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 3 din 23 martie 2020, se interzice, începând cu 25 martie 2020, aflarea persoanelor în spații publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement. În acest context, aceasta dispoziție interzice persoanelor să se afle în anumite spații publice. La 26 martie 2020 CSE a emis o dispoziție prin care completează dispoziția nr. 3 și care interzice aflarea în locuri publice a grupurilor mai mari de 3 persoane, cu anumite excepții. Astfel, aceste două dispoziții nu se contrazic reciproc, ci doar se completează. Interdicția de aflare în anumite locuri publice a rămas valabilă, iar pentru celelalte locuri publice se aplică interdicția grupului mai mare de 3 persoane”, a explicat acesta.

Precizăm că, potrivit legii, nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică se pedepsește cu amendă de la 22 500 lei la 25 000 de lei aplicată persoanei fizice, și de la 50 000 lei la 75 000 lei aplicată persoanei juridice. Persoana sancționată cu amendă este în drept să achite jumătate din amenda stabilită dacă o plătește în cel mult 72 de ore.

Potrivit dispoziției nr. 4 din 24 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale, procesul-verbal de contravenție poate fi contestat în termen de 48 de ore.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: