„O provocare din partea serviciilor speciale rusești”. Kievul, despre informația privind implicarea unor agenți ucraineni în răpirea lui Ceaus
Full Article 2 minutes read

„O provocare din partea serviciilor speciale rusești”. Kievul, despre informația privind implicarea unor agenți ucraineni în răpirea lui Ceaus

Kievul neagă orice implicare a angajaților serviciilor speciale din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării în răpirea fostului judecător Nicolae Ceaus. Declarația a fost făcută pe 12 aprilie pentru portalul hromadske

„Dezmințim informația privind implicarea Direcției serviciilor speciale în răpirea lui Ceaus. Considerăm că este o provocare din partea serviciilor speciale rusești pentru a discredita instituția militară din Ucraina și pentru a certa popoarele înrudite”, a declarat Andrei Cerneak, reprezentantul instituției.

Reacția vine după ce RISE Moldova și portalul ucrainean „Слiдство.инфо” au desfășurat o investigație despre răpirea fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus. Aceștia au intrat în posesia datelor din pașaport ale unor cetățeni ai Ucrainei, care ar face parte din cadrul serviciilor speciale din țara vecină și care ar putea avea legătură cu acest caz. Potrivit investigației publicate pe 8 aprilie, este vorba despre Iurie Kovalenko și Eduard Staviț. Ambii ar avea legătură cu serviciile secrete ucrainene.

***

Amintim că poliția și Serviciul de Informații și Securitate din Moldova investighează circumstanțele răpirii judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus, acuzat de acte de corupție și dat în urmărire în Ucraina. Pe 3 aprilie, acesta a fost răpit din Chișinău de către trei indivizi necunoscuți. Ulterior, mai multe canale de Telegram anonime au publicat imagini cu presupusa răpire, dar și fotografii cu Ceaus, în care se vede că acesta a fost agresat fizic.

În cadrul unui brifing de presă, ministrul de Interne Pavel Voicu a declarat că poliția desfășoară o anchetă și că a fost reținut un suspect. Potrivit acestuia, în răpire sunt implicați cetățeni străini, care au plecat din Moldova în Ucraina. Acesta a mai menționat că speră că SIS-ul de la Chișinău va obține ajutor de la organele de drept de la Kiev.

Ceaus se afla în Moldova din 2017 și a solicitat azil politic. Ucraina a solicitat extrădarea acestuia, fiindu-i incriminate acte de corupție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: