„O solicitare iresponsabilă”. Lavrov a anunțat că este „puțin probabil” ca Rusia să îndeplinească voința Maiei Sandu
Full Article 4 minutes read

„O solicitare iresponsabilă”. Lavrov a anunțat că este „puțin probabil” ca Rusia să îndeplinească voința Maiei Sandu

Ministrul de Externe al Federației Ruse Serghei Lavrov a declarat că este „puțin probabil” ca Moscova să îndeplinească solicitarea președintei alese a Republicii Moldova, prvind retragerea trupelor rusești și a munițiilor depozitate în Transnistria. Comentariul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă din 1 decembrie.

Serghei Lavrov a declarat că Moscova ține cont de declarațiile Maiei Sandu privind faptul că relațiile Republicii Moldova cu UE sunt o prioritate pentru ea, la fel ca și păstrarea relațiilor bune cu Rusia.

„Eu consider că relațiile bune cu orice țară (…) presupun să se țină cont de interesele ambelor părți și să se respecte acele înțelegeri stabilite anterior. Pacificatorii ruși, la fel ca și cei ai Ucrainei și ai Moldovei, se află în zona de conflict în conformitate cu deciziile grupului „5+2”, aprobate de OSCE. În primul rând, aceștia asigură stabilitatea în această regiune, pentru ca acolo să nu izbucnească un nou conflict sângeros. Și anume pacificatorii ruși, la momentul respectiv, au oprit faza fierbinte a conflictului transnistrean și, de atunci, au asigurat înghețarea acestui conflict, cel puțin nu este vorba despre pierderea vieților omenești, ceea ce presupune acțiunile de luptă. Dar acolo se mai află un grup de militari ruși care păzesc depozitele de muniții din Cobasna. Și aceste depozite se află într-o astfel de stare, încât încetarea controlului s-ar putea solda cu incidente foarte serioase”, a declarat ministrul de Externe al Federației Ruse.

Totodată, șeful diplomației ruse califică drept „iresponsabile” declarațiile Maiei Sandu privind retragerea trupelor rusești de menținere a păcii din Transnistria.

„Mi-e greu să judec ce anume a avut în vedere doamna Sandu când declară că este necesară retragerea trupelor rusești de menținere a păcii, dar puțin probabil că acest lucru va ajuta la reglementare și puțin probabil că vom putea îndeplini o astfel de solicitare, destul de iresponsabilă. Acesta lucru este cert”, a declarat Lavrov.

Serghei Lavrov a acuzat Chișinăul că nu respectă anumite înțelegeri stabilite anterior.

„Amintesc că atunci când reglementarea situației transnistrene s-a mișcat dintr-un punct mort, retragerea munițiilor noastre se efectua destul de operativ și alert și o jumătate din cantitatea de muniții a fost retrasă în acea perioadă de pe teritoriul Transnistriei.  Dar după ce Chișinăul a încetat să implementeze acordurile privind reglementarea situației, partea transnistreană a refuzat categoric reluarea procesului de retragere a munițiilor, iar acum acestea se află în depozite. Ministrul Apărării al Federației Ruse Serghei Șoigu a declarat că suntem gata să neutralizăm aceste obiecte periculoase, dar pentru asta este nevoie de colaborarea părților și voința Chișinăului și a Tiraspolului”, a mai spus Lavrov.

**

Reacția vine după ce președinta aleasă a Moldovei Maia Sandu a declarat în mai multe rânduri că militează împotriva federalizării țării și insistă asupra retragerii complete a militarilor ruși și a munițiilor armatei ruse de pe teritoriul Transnistriei. În replică, membra Dumei de Stat responsabilă de afaceri externe Elena Panina a declarat că inițiativa nu va fi niciodată acceptată de Tiraspol, întrucât asta ar duce la „dezghețarea” conflictului transnistrean.

Reprezentantul politic al Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană, Vitalii Ignatev, susține că trupele rusești de menținere a păcii sunt necesare pe teritoriul Transnistriei drept „un garant al păcii”, mai ales că, potrivit acestuia, negocierile cu Chișinăul stagnează.

Iar senatorul rus, șeful comisiei pentru relații externe a Consiliului Federației Ruse, Constantin Kosaciov, i-a sugerat Maiei Sandu să facă în așa fel încât Chișinăul să își asume datoria pentru gaz a Transnistriei. În opinia sa, acest gest va contribui la restabilirea integrității teritoriale a Republicii Moldova mult mai mult decât declarațiile privind retragerea trupelor rusești.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: