gazeta.ru

„O solicitare iresponsabilă”. Lavrov a anunțat că este „puțin probabil” ca Rusia să îndeplinească voința Maiei Sandu

Ministrul de Externe al Federației Ruse Serghei Lavrov a declarat că este „puțin probabil” ca Moscova să îndeplinească solicitarea președintei alese a Republicii Moldova, prvind retragerea trupelor rusești și a munițiilor depozitate în Transnistria. Comentariul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă din 1 decembrie.

Serghei Lavrov a declarat că Moscova ține cont de declarațiile Maiei Sandu privind faptul că relațiile Republicii Moldova cu UE sunt o prioritate pentru ea, la fel ca și păstrarea relațiilor bune cu Rusia.

„Eu consider că relațiile bune cu orice țară (…) presupun să se țină cont de interesele ambelor părți și să se respecte acele înțelegeri stabilite anterior. Pacificatorii ruși, la fel ca și cei ai Ucrainei și ai Moldovei, se află în zona de conflict în conformitate cu deciziile grupului „5+2”, aprobate de OSCE. În primul rând, aceștia asigură stabilitatea în această regiune, pentru ca acolo să nu izbucnească un nou conflict sângeros. Și anume pacificatorii ruși, la momentul respectiv, au oprit faza fierbinte a conflictului transnistrean și, de atunci, au asigurat înghețarea acestui conflict, cel puțin nu este vorba despre pierderea vieților omenești, ceea ce presupune acțiunile de luptă. Dar acolo se mai află un grup de militari ruși care păzesc depozitele de muniții din Cobasna. Și aceste depozite se află într-o astfel de stare, încât încetarea controlului s-ar putea solda cu incidente foarte serioase”, a declarat ministrul de Externe al Federației Ruse.

Totodată, șeful diplomației ruse califică drept „iresponsabile” declarațiile Maiei Sandu privind retragerea trupelor rusești de menținere a păcii din Transnistria.

„Mi-e greu să judec ce anume a avut în vedere doamna Sandu când declară că este necesară retragerea trupelor rusești de menținere a păcii, dar puțin probabil că acest lucru va ajuta la reglementare și puțin probabil că vom putea îndeplini o astfel de solicitare, destul de iresponsabilă. Acesta lucru este cert”, a declarat Lavrov.

Serghei Lavrov a acuzat Chișinăul că nu respectă anumite înțelegeri stabilite anterior.

„Amintesc că atunci când reglementarea situației transnistrene s-a mișcat dintr-un punct mort, retragerea munițiilor noastre se efectua destul de operativ și alert și o jumătate din cantitatea de muniții a fost retrasă în acea perioadă de pe teritoriul Transnistriei.  Dar după ce Chișinăul a încetat să implementeze acordurile privind reglementarea situației, partea transnistreană a refuzat categoric reluarea procesului de retragere a munițiilor, iar acum acestea se află în depozite. Ministrul Apărării al Federației Ruse Serghei Șoigu a declarat că suntem gata să neutralizăm aceste obiecte periculoase, dar pentru asta este nevoie de colaborarea părților și voința Chișinăului și a Tiraspolului”, a mai spus Lavrov.

**

Reacția vine după ce președinta aleasă a Moldovei Maia Sandu a declarat în mai multe rânduri că militează împotriva federalizării țării și insistă asupra retragerii complete a militarilor ruși și a munițiilor armatei ruse de pe teritoriul Transnistriei. În replică, membra Dumei de Stat responsabilă de afaceri externe Elena Panina a declarat că inițiativa nu va fi niciodată acceptată de Tiraspol, întrucât asta ar duce la „dezghețarea” conflictului transnistrean.

Reprezentantul politic al Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană, Vitalii Ignatev, susține că trupele rusești de menținere a păcii sunt necesare pe teritoriul Transnistriei drept „un garant al păcii”, mai ales că, potrivit acestuia, negocierile cu Chișinăul stagnează.

Iar senatorul rus, șeful comisiei pentru relații externe a Consiliului Federației Ruse, Constantin Kosaciov, i-a sugerat Maiei Sandu să facă în așa fel încât Chișinăul să își asume datoria pentru gaz a Transnistriei. În opinia sa, acest gest va contribui la restabilirea integrității teritoriale a Republicii Moldova mult mai mult decât declarațiile privind retragerea trupelor rusești.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: