O tânără originară din Moldova creează efectele speciale din filmul Spider-Man: No Way Home
Full Article 3 minutes read

O tânără originară din Moldova creează efectele speciale din filmul Spider-Man: No Way Home

Valeria Răilean este o tânără originară din Moldova, în prezent stabilită la Montreal, Canada, unde activează în domeniul efectelor speciale pentru filme și seriale TV Marvel. În cadrul acestui interviu pentru diez.md, Valeria a povestit despre experiența sa în acest domeniu și despre cum a ajuns să creeze efectele speciale din filmul Spider-Man: No Way Home.

Din spusele Valeriei, drumul său în acest domeniu a început acum opt ani, când la vârsta de 18 ani s-a mutat în Franța pentru a studia Visual Effects and 3D animation.

Totuși, aspirațiile sale în această direcție vin din copilărie, după ce a vizionat filmul Avatar la cinema împreună cu tatăl său.

„Acest film ne-a marcat atât de mult, încât ne-a făcut să căutăm cine sunt acești oameni sau «designeri de filme» cum le zicea tata și unde se creează aceste efecte impresionante”, povestește Valeria.

În momentul în care a trebuit să-și aleagă viitoarea facultate, tânăra spune că își dorea să aleagă un domeniu în care să-și pună în practică abilitățile artistice și creative. După o perioadă de cercetări, Valeria a ajuns la concluzia că aceste efecte speciale pentru filme se creează și în țările europene, nu doar în Statele Unite precum credea inițial.

Astfel, alegerea ei a fost făcută în favoarea Artfx Visual Effects School din orașul Montpellier, Franța, despre care tânăra zice că este „cea mai bună universitate din lume de efecte speciale, producție și 3D”.

„După ce am absolvit cu diplomă de Digital Director – specializarea FX – și cu un demoreel (un videoclip cu prezentarea capacităților în materie de efecte), mi-am expediat dosarul la mai mult de 70 de joburi și am primit doar patru răspunsuri, dintre care două erau mai serioase, iar unul venea din partea companiei la care visasem tot anul să ajung – The Mill London”, spune Valeria.

După un an și jumătate în Anglia și cu un portofoliu nou, Valeria a avut oportunitatea să se mute la un studio de film din Montreal, unde a lucrat în postproducție la filmul Top Gun 2 cu Tom Cruise, care va apărea pe ecrane în 2022.

Apoi, artista digitală s-a alăturat echipei de la Digital Domain Montreal, care lucrează în mare parte pentru filme și seriale Marvel, iar în acel moment, studioul lucra la o secvență din Spider-Man: No Way Home.

O tânără originară din Moldova creează efectele speciale din filmul Spider-Man: No Way Home

Totuși, Valeria susține că, în cadrul acestui proiect, nu a avut lucruri foarte complicate de făcut, căci s-a alăturat echipei în ultimele luni de producere pentru a-i ajuta să reușească finalizarea lucrărilor în termen.

„La acest proiect, eu fiind FX, am lucrat la secvența de bătaie de pe pod și la cea din holurile unei clădiri. Am făcut: focul și fumul ce iese din unele mașini care ard, fumul ce se emană de la elicopterul care zboară deasupra podului, distrugerea solului în hol când Spiderman luptă cu antieroul, dar și câteva secunde cu omul nisip”, spune tânăra.

Cu toate astea, Valeria percepe experiența drept „o coincidență fericită”.

„Nu aveam nicio așteptare, dar m-am ales cu noi experiențe, cu noi prieteni și cu prima apariție a numelui meu la Credits pentru un film Marvel. Mă simt onorată și fericită că am participat la acest proiect, însă nu a fost niciodată scopul meu să ajung să lucrez la filmul Spiderman”, ne-a dezvăluit ea.

Trailer-ul filmului poate fi văzut mai jos, iar filmul în întregime poate fi vizionat în cinematografele din Moldova.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: