O țară în care să vrei și să-ți placă să rămâi. Maia Sandu, despre Moldova peste 20 de ani
Full Article 6 minutes read

O țară în care să vrei și să-ți placă să rămâi. Maia Sandu, despre Moldova peste 20 de ani

În 20 de ani, Moldova, cu efortul nostru al tuturor, de la mic la mare, va fi o țară bună pentru toți cetățenii săi. O țară unde oamenii au grijă de frumusețea ei naturală, menținând-o curată și sporind-o prin amenajări potrivite. O țară frumoasă, condusă de oameni buni, în interesul tuturor cetățenilor, astfel încât fiecare să trăiască bine alături de familia sa. O țară din care să nu vrei să pleci. O țară unde oamenii de diferite etnii trăiesc în armonie, se cunosc și se respectă reciproc.

La 50 de ani de independență, vreau să ne mândrim cu o țară matură, în care instituțiile statului respectă legea, lucrează eficient și își îndeplinesc datoria față de cetățeni. O țară în care oamenii se simt în siguranță.

Avem de lucru. Muncind cot la cot, zi de zi, în următorii 20 de ani, putem să avem o țară liberă, prosperă și unită, în marea familie europeană.

Unde oamenii sunt liberi. Unde fiecare înțelege responsabilitatea sa în societate.

Unde justiția apără dreptatea, iar instituțiile statului asigură echitatea socială, fără nedreptatea de azi, când o grupare de profitori și bandiți a pus mâna pe majoritatea resurselor, iar cei mai mulți nu sunt lăsați să lucreze în voie și să își vadă de propriile vieți.

În 20 de ani, în loc de un mediu economic al fricii, inerției, contrabandei, hărțuirilor și monopolurilor, putem și vom construi, prin crearea unui cadru legislativ clar, simplu, previzibil și fără echivocuri, o economie dezvoltată, competitivă și flexibilă, care se acomodează ușor schimbărilor și în care câștigă toți cei care vor să muncească. Cu profesioniști bine pregătiți și cu un înalt grad de mobilitate socială care le permite oamenilor să găsească oportunități de creștere nu doar în exterior, dar mai ales în țară.

Prin programe de stat care să susțină domeniile prioritare, Moldova va deveni o țară în care înfloresc afacerile mici și mijlocii, afacerile de familie, care deschid locuri de muncă pentru întreaga populație și reînvie localitățile. Cu o clasă de mijloc mare, dinamică, capabilă să reacționeze pozitiv la provocări și schimbări. O țară unde statul asigură un venit minim garantat fiecăruia. Peste 20 de ani, țara noastră poate fi puternică și bogată, așa încât toți cetățenii să se bucure de bunăstare.

Peste 20 de ani, condițiile de viață la sat și la oraș pot fi la fel de bune. Prin programe naționale, bine planificate și executate, fără coloratură politică și fără protecționism de partid, vom construi apeducte și canalizare în fiecare localitate. Școli și grădinițe îngrijite, moderne și cu învățători și educatori buni. Infrastructură de transport și a drumurilor dezvoltată și accesibilă oamenilor pentru ca aceștia să se deplaseze ușor dintr-o localitate în alta.

Agricultură modernă și profitabilă, din ce în ce mai ecologică, care produce și exportă produse de calitate cu valoare adăugată înaltă, oferă multe locuri de muncă și protejează solurile și apele țării. Mai multe întreprinderi de prelucrare a produselor agricole, unde să lucreze oamenii care locuiesc la sate. Proiecte ce să faciliteze renașterea meșteșugurilor, a artizanatului și a serviciilor de ospitalitate.

Peste 20 de ani, vreau ca familiile să nu mai fie despărțite de sărăcie. Voi lucra pentru ca Moldova să devină o țară în care viața este bună și oamenii vor să se întoarcă acasă.

Vreau ca oamenii să poată călători în întreaga lume din banii cinstit câștigați acasă.

Peste 20 de ani, vreau să văd Moldova ca o țară cu medicină dezvoltată, cu locuitori mai sănătoși. Investind în medici, spitale și programe de sănătate, vom crește nu numai speranța de viață, dar și calitatea acestei vieți.

Grija faţă de generaţiile înaintate arată nivelul de prosperitate al unei țări. Prin politici sociale bine gândite, putem construi o astfel de țară, în care să avem grijă de bătrâni, bolnavi și oameni din categoriile vulnerabile, cărora statul să le ofere sprijin pentru o viață demnă.

Prin încurajarea unei culturi care asigură respectul reciproc, dar și prin eforturi administrative, fetele și femeile nu vor mai fi afectate de inegalități în mediul profesionist, în îngrijirea copilului și la pensionare și se vor simți sigure și capabile să își valorifice întregul potențial.

E nevoie de voință politică, de o cale clară și de suportul fiecăruia dintre noi pentru a lichida practicile păguboase de repartizare a funcțiilor în baza apartenenței de partid. Pentru a reinstala meritocrația, ca oamenii cu adevărat pregătiți profesional să fie promovați în funcții cu responsabilități înalte. Acestea sunt doar câteva dintre mijloacele prin care aceste schimbări pe care ni le dorim cu toții pot deveni realitate.

Educația va fi cheia succesului Republicii Moldova în următoarele două decenii. Cea mai importantă resursă a ţării noastre a fost, este şi va fi oamenii săi.

Este esențial să investim în oameni, pentru a educa buni profesioniști, care să fie căutați, în baza cerințelor economiei viitorului. Pentru a fi pregătiți de provocările care ne așteaptă va fi esențial să investim în dezvoltarea calității școlilor şi a performanței profesorilor.

Vreau ca Moldova să fie descoperită de oameni din întreaga lume. Să dezvoltăm locurile noastre frumoase, așa încât să fim vizitați de cei de acasă și de peste hotare.

Avem mult de lucru. Știu că sunt și oameni dezamăgiți de ineficiența clasei politice, obosiți să mai creadă în orice fel de promisiuni. Îi înțeleg. Totodată, știu că, muncind cot la cot, noi putem face o țară bună pentru noi toți. Așa cum au făcut oamenii buni în alte țări.

Am cunoscut atât de mulți oameni buni în Moldova, încât sunt sigură că putem reuși, putem face această viziune realitate. Eu cred în Moldova şi cred că vine vremea oamenilor buni. Merităm o țară sănătoasă și prosperă, în care să trăim alături de cei dragi. Și o vom construi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: