Pe 15 noiembrie, miniștrii au aprobat proiectul de lege cu privire la efectuarea decontărilor în numerar. Autoritățile intenționează să interzică folosirea numerarului pentru cumpărăturile mari. Președintele Confederației Naționale a Patronatului a spus că proiectul nu a primit aviz favorabil al grupului de lucru a comisiei de stat și că „sunt obiecții mari”. Astfel, el a cerut consultarea suplimentară a proiectului de lege. Cu toate acestea, premierul a îndemnat miniștrii să aprobe proiectul, menționând că autoritățile „trebuie să reducă maxim posibil utilizarea numerarului”, inclusiv din cauza faptului că „în ultima perioadă, lumea umblă și corupe alegătorii anume cu numerar”.
La ședința Guvernului a fost prezentat, pentru aprobare, proiectul de lege privind efectuarea decontărilor în numerar. Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Finanțelor. Potrivit Guvernului, „acest proiect are drept scop instituirea unui cadru normativ care să reglementeze normele de efectuare a tranzacțiilor în numerar”.
„Principalele efecte ale implementării proiectului propus vor fi reducerea numerarului în circuitul economic și orientarea pentru efectuarea plăților prin transfer și ca drept rezultat – creșterea transparenței și securității operațiunilor de încasări și plăți, sporirea posibilităților de monitorizare și combatere a evaziunii fiscale și concurenței neloiale. Proiectul în cauză este și o recomandară înaintată de Comisia Europeană cu referire la procesul de aderare al Republicii Moldova la UE”, au comunicat reprezentanții Guvernului.
Înainte de a fi aprobat, președintele Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova Leonid Cerescu a spus că „acest proiect de lege nu a primit aviz favorabil a grupului de lucru a comisiei de stat”.
„Sunt obiecții mari. La fel, comunitatea contabililor au mari obiecții. Poate este cazul să consultăm acest proiect suplimentar, înainte de a-l adopta în cadrul ședinței de Guvern? Rugămintea noastră”, a declarat Cerescu.
La rândul său, premierul Dorin Recean a spus că înțelege preocupările lui Cerescu, însă autoritățile „trebuie să se mobilizeze și să reducă maxim posibil utilizarea numerarului”, inclusiv din cauza faptului că „în ultima perioadă, lumea umblă și corupe alegătorii anume cu numerar”.
„Uitați-vă noi trebuie să continuăm, să avem grijă să curățăm procesul de circulație a fluxului de numerar și înțelegem că acest lucru este destul de dificil. Pe de altă parte, aceasta va aduce și mai multă transparență în activitatea și a agenților economici, dar și a tuturor instituțiilor. În plus, limitarea numerarului ajută și la lupta împotriva corupției. Iată noi ce avem în ultima perioadă, lumea umblă și corupe alegătorii anume cu numerar. Așa că înțeleg preocupările dumneavoastră. Pe de altă parte, noi ca societate toți trebuie să ne mobilizăm și să reducem maxim posibil utilizarea numerarului. În același timp trebuie să avem grijă să nu îngrădim drepturile cetățenilor noștri, în mod special – a celor care și-au constituit anumite economii. Stimați colegi rog să susținem proiectul”, a menționat Recean.
Împotrivă sau abțineri la aprobarea proiectului nu au fost.
Potrivit proiectului de lege, înaintat Parlamentului spre examinare, prezenta lege se aplică următoarelor persoane:
a) persoanelor juridice indiferent de tipul de proprietate și formă juridică de organizare, cu excepția autorităților și instituțiilor publice;
b) reprezentanțelor permanente și sucursalelor entităților nerezidente;
c) organizațiilor necomerciale;
d) persoanelor fizice care desfășoară activitate de întreprinzător;
e) persoanelor fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției și în domeniul sănătății;
f) persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător.
Persoanele sunt obligate să stabilească anual necesarul de numerar minim pentru efectuarea decontărilor pentru 3 zile lucrătoare, care să acopere cheltuielile pentru efectuarea tranzacțiilor în numerar care nu sunt limitate prin prezenta lege sau efectuarea tranzacțiilor în numerar în limita permisă. Necesarul de numerar minim pentru efectuarea decontărilor pentru 3 zile lucrătoare este valabil până la următoarea modificare a cuantumului acestuia.
Persoanele sunt în drept:
a) să efectueze, în raport cu alte persoane juridice sau persoane fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și/sau profesională în sectorul justiției și în domeniul sănătății, plăți în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 de lei cumulativ lunar. Limitarea sumei nu se aplică pentru depunerea de numerar în conturile deschise la prestatorii de servicii de plată;
b) să efectueze plăți în favoarea unei persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 lei cumulativ lunar;
c) să efectueze plăți în favoarea unei persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 de lei cumulativ anual de la predarea deșeurilor și rezidurilor de metale feroase și neferoase, a reziduurilor industriale care conțin metale sau aliaje ale acestora;
d) să efectueze plăți în favoarea unei persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 de lei cumulativ anual de la predarea ambalajului returnabil, a reziduurilor și deșeurilor de hârtie, carton, cauciuc, plastic și de sticlă (cioburi de sticlă), precum și a acumulatoarelor electrice uzate;
e) să efectueze plăți în favoarea unei persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 de lei cumulativ anual de la vânzarea producției din fitotehnie și horticultură în formă naturală și a producției din zootehnie în formă naturală, în masă vie și sacrificată;
f) să efectueze plăți sub formă de dividende, conform prevederilor legislației fiscale, în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 de lei cumulativ anual per asociat/ acționar;
g) să efectueze plăți în numerar în temeiul contractelor de împrumut în sumă ce nu depășește 100 000 lei cumulativ anual;
h) să încaseze plăți de la o persoană fizică care nu desfășoară activitate de întreprinzător în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 lei pentru o plată.
NM a analizat anterior ce prevede proiectul de lege elaborat de Ministerul Finanțelor și a aflat cine și în ce mod va fi afectat de noile restricții.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!