zdg.md

Octavian Iachimovschi – propus la funcția de procuror general. Cine este candidatul selectat de CSP

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) l-a desemnat pe adjunctul procurorului șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Octavian Iachimovschi, candidat la funcția de procuror general. Decizia a fost luată în seara zilei de 22 februarie, după ce Iachimovschi a trecut concursul, acumulând cel mai mare punctaj – 8,53 puncte. Acesta urmează să treacă, în continuare, evaluarea externă a integrității etice și financiare.

La proba de interviu a pretendenților în cadrul concursului pentru funcția de procuror general au fost admiși 4 candidați. După peste 10 ore de audieri, aceștia au fost punctați de CSP în felul următor:

  • Octavian Iachimovschi – 8,53;
  • Igor Demciucin – 8,19;
  • Ion Munteanu – 8,16;
  • Andrei Coca – 4,72.

CSP anunță că urmează să remită, în cele ce urmează, Comisiei de evaluare a procurorilor, informațiile privind candidatul Octavian Iachimovschi, în vederea evaluării externe a integrității etice și financiare a acestuia.

Cine este Octavian Iachimovschi

Octavian Iachimovschi este magistru în drept şi până a ajunge în procuratură a fost lector la Universitatea de Studii Europene din Moldova (2009 – 2011). Cariera de procuror a început-o în iunie 2011, în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), scrie mold-street.

El a deținut funcția de adjunct interimar al șefului PA în august-decembrie 2019, însă în decembrie 2019 procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, i-a sistat ordinul de numire pe motiv că trebuie să se concentreze pe dosarul „Frauda bancară”.

În septembrie 2022, acesta i-a expediat un demers procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, prin care a solicitat retragerea sa și numirea unui alt conducător al grupului de urmărire penală în dosarul „Frauda bancară”.

În cadrul investigării fraudei bancare s-a făcut remarcat cu acuzații dure la adresa Băncii Naționale, acuzând conducerea BNM de faptul că care ar fi tăinuit  o parte din serverele celor trei bănci fraudate şi astfel tergiversând desfășurarea anchetei. La fel a fost cel care a depus demersul în instanță în urma căruia în vara 2020, au fost puse sub sechestru bunuri de peste 2 miliarde lei ale Victoriabank, „în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune și asigurării acțiunii civile”, în dosarul frauda bancară.

Din martie 2023, Iachimovschi revine în funcția de șef adjunct interimar al PA, la propunerea procurorului general interimar Ion Munteanu. În anul 2022, Iachimovschi a candidat la funcția de șef al PA, clasându-se pe locul doi cu 53,01 puncte, în timp ce Veronica Dragalin a obținut un scor de 72,15 puncte, fiind aleasă șefă a instituției.

***

Amintim că funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost reținut, iar activitatea acestuia – evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție, iar ulterior – demiterea prin decret prezidențial. În această perioadă, funcția de procuror general a fost asigurată de Ion Munteanu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Trump amenință Rusia cu sancțiuni, dacă nu ajunge la un acord de pace în 50 de zile. Reacția UE

Statele Unite vor impune tarife secundare de până la 100% împotriva Rusiei și a partenerilor săi comerciali dacă, în termen de 50 de zile, nu va fi încheiat un acord de pace în Ucraina. Declarația a fost făcută de președintele american Donald Trump, în cadrul unei conferințe de presă susținute pe 14 iulie la Casa Albă, alături de secretarul general al NATO, Mark Rutte. În reacție, UE a declarat că termenul este „prea lung”.

„Sunt profund dezamăgit de Vladimir Putin. Mă așteptam ca acest conflict să fie încheiat deja de două luni. Avem conversații plăcute, dar după ele urmează atacuri cu rachete. Când se repetă de trei-patru ori, îți dai seama că aceste discuții nu mai au sens”, a declarat Trump, citat de The Moscow Times.

Liderul de la Casa Albă a explicat că sancțiunile de 100% pot fi aplicate fără aprobarea Congresului, dar a adăugat că susține inițiativa senatorului Lindsey Graham privind tarife și mai mari, de 500%, împotriva Moscovei — deși speră să nu fie nevoie de asemenea măsuri extreme.

În același timp, Trump a anunțat o nouă etapă de sprijin militar pentru Ucraina. Potrivit lui, Statele Unite și NATO au convenit ca 17 sisteme de apărare antiaeriană Patriot să fie livrate Kievului din stocurile aliaților europeni, urmând ca acestea să fie înlocuite ulterior cu echipamente noi. Primele livrări ar urma să aibă loc în următoarele zile.

Pe fundalul acestor declarații, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a criticat termenul de 50 de zile anunțat de Trump, considerându-l prea lung în condițiile în care „în fiecare zi sunt uciși civili nevinovați în Ucraina”. Totuși, oficialul UE a salutat tonul mai ferm adoptat recent de președintele american față de Kremlin: „Este un semnal pozitiv”, a punctat Kallas.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: