NewsMaker

Oficial american: Avem întrebări la alegerile care au adus-o pe Guțul în funcția de bașcan

Statele Unite ale Americii (SUA) au întrebări cu privire la alegerile care au adus-o pe Evghenia Guțul în funcția de bașcan al Găgăuziei. Precizările au fost făcute de secretarul adjunct pentru Europa de Est în Departamentul de Stat al SUA, Christopher Smith, într-un interviu pentru NewsMaker. Oficialul din Departamentul american de stat a declarat că SUA așteaptă rezultatele anchetei care se desfășoară în Moldova, însă cazul „amintește despre faptul că Rusia real folosește alegerile și se implică pentru a sabota aspirațiile tuturor locuitorilor Moldovei”. 

Secretarul adjunct pentru Europa de Est, politici și afaceri regionale în Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii Christopher Smith a fost întrebat cât de reale sunt amenințările, reprezentate de încercările Rusiei de a sabota alegerile sau referendumul din Moldova folosind Găgăuzia și locuitorii săi. 

„Noi avem întrebări la alegerile care au adus-o pe doamna Guțul la putere. Știu că acum este deja în desfășurare o anchetă, așteptăm rezultatele acesteia. Dar aceasta amintește despre faptul că Rusia real folosește alegerile și se implică în ele pentru a sabota aspirațiile tuturor locuitorilor Moldovei”, a comunicat oficialul american.

„Noi susținem pe deplin integrarea europeană a Moldovei și cred că acest referendum, dacă se va desfășura liber și corect – dar noi împreună cu Chișinăul vom face totul pentru a preveni încercările Rusiei de a se implica – va fi un semnal clar de succes”, a mai spus oficialul din Departamentul american de stat într-un interviu pentru NewsMaker.

Oficialul american a mai declarat că SUA vor continua să lucreze, inclusiv prin sancțiuni, „pentru a încurca Rusiei să împiedice alegerile libere și corecte pe care le merită cetățenii Moldovei”.

***

Evghenia Guțul a fost aleasă în funcția de bașcan în cadrul alegerilor din 14 mai 2023. Ea a câștigat scrutinul cu peste 52% din totalul de voturi. După alegeri, Guțul, dar și echipa oligarhului Ilan Șor, care au susținut-o, au fost acuzați de coruperea alegătorilor. Centrul Național Anticorupție a pornit atunci o cauză penală „pe fapte de infracțiune de corupere a alegatorilor și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”. Guțul și Șor au negat acuzațiile aduse.

Pe 19 iulie 2023, Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost, însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova. Deși de la învestire a trecut mai mult de jumătate de an, președinta Maia Sandu, care trebuie să o numească pe Guțul în funcția de membru al Executivului prin decret prezidențial, așa și nu a semnat actul.

Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că nu se grăbește să o desemneze pe Evghenia Guțul în Guvern, în condițiile în care ar exista mai multe „suspiciuni în raport cu această persoană”. „Legea nu oferă un termen-limită, deci nu văd cum o încalc”, a declarat Sandu. La rândul său, Guțul a spus în repetate rânduri că va lupta pentru calitatea de membru al Guvernului și a făcut apel la autoritățile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală.

Pe 22 februarie, curent, echipa lui Șor s-a adresat la Curtea Constituțională pe marginea refuzului președintei de a desemna pe Guțul membru al Guvernului.

Conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret de președintele țării.

***

Pe 16 aprilie, Curtea Constituțională a dat undă verde pentru organizarea unui referendum constituțional privind aderarea la UE. Plebiscitul, inițiat de președinta țării, Maia Sandu, ar urma să aibă loc pe 20 octombrie 2024. Întrebarea la care vor răspunde moldovenii este: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. În aceeași zi vor fi organizate și alegerile prezidențiale, a confirmat speakerul Parlamentului Igor Grosu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova va putea exporta mai multă energie regenerabilă în UE. Ministru: „Producătorii vor obține profituri suplimentare”

Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată la 900 MW. Despre aceasta a anunțat Ministerul Energiei. Potrivit sursei citate, din această capacitate, Republicii Moldova îi revin 15% sau 135 MW.

„Creșterea capacității maxime de export de la 650 la 900 MW va facilita echilibrul sistemului energetic și va permite producătorilor de energie electrică din surse regenerabile din Moldova să exporte mai mult și să obțină profituri suplimentare”, se menționează într-un comunicat al Ministerului.

 La sfârșitul lunii mai 2025, capacitatea totală instalată a centralelor electrice din surse de energie regenerabilă (SER) a ajuns la 689,17 MW, cu peste 109 MW instalate în doar 5 luni.

Limita anterioară pentru capacitatea maximă de export de energie electrică din Ucraina și Moldova către țările Uniunii Europene a fost de 650 MW. Aceasta a fost în vigoare din 1 mai.

Începând cu martie 2025, Operatorii de Sisteme de Transport (TSO) din Europa Continentală reevaluează lunar capacitatea comercială între UE, Republica Moldova și Ucraina și o adaptează la necesitățile și condițiile sistemului.

Menționăm că din 1 ianuarie 2025 este aplicat un mecanism care permite achiziționarea prioritară a energiei regenerabilă din piață de către „Energocom”, pentru acoperirea deficitului, dar care permite și exportul de energie regenerabilă atunci când consumul intern este acoperit.

În prezent, R. Moldova își asigură necesitățile din energia regenerabilă produsă în țară. Pe 29 iunie 2025, Moldova a atins un nou record național în sectorul energetic, cu o pondere de 48% din consumul total de energie electrică acoperit din surse regenerabile interne — fotovoltaice, eoliene și hidro. În anumite intervale orare, aceste surse au generat chiar și peste 82% din energia consumată la nivel național.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: