presedinte.md

Oficial din Departamentul american de stat, în vizită la Chișinău. Ce a discutat cu Maia Sandu și Dorin Recean

Secretar adjunct pentru Europa de Est, Politici și Afaceri Regionale în Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii (SUA), Christopher W. Smith, se află într-o vizită la Chișinău. Oficialul american a avut întrevederi luni, 26 februarie, cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean. Părțile au discutat despre situația regională, dar și felul în care SUA pot sprijini Republica Moldova în implementarea reformelor și avansarea pe agenda europeană.

Președinția anunță că șefa statului a mulțumit, în cadrul discuțiilor, SUA pentru asistența acordată Republicii Moldova și cetățenilor. Sandu și-a reafirmat, de asemenea, angajamentul pentru continuarea reformelor inițiate pentru modernizarea Moldovei în calea sa de aderare la Uniunea Europeană și a subliniat importanța sprijinului din partea SUA a acestor reformelor.

Instituția prezidențială anunță că președinta a salutat, în cadrul discuțiilor, eforturile comune de a combate corupția și de a contracara forțele care încearcă să submineze procesele democratice în Moldova și au reconfirmat angajamentul de a susține Ucraina.

presedinte.md

Și premierul Dorin Recean a apreciat sprijinul „consecvent” al SUA pentru modernizarea țării noastre, îmbunătățirea calității vieții oamenilor și stimularea creșterii economice, potrivit unui comunicat emis de Guvern. Recean a salutat, la rândul său, în discuția cu oficialul american, decizia de a  include în lista de sancțiuni a SUA persoanele responsabile pentru acțiuni care subminează securitatea Republicii Moldova.

gov.md

Amintim că, pe 23 februarie, deputata independentă Marina Tauber, membră a echipei oligarhului fugar Ilan Șor, a fost inclusă pe lista de sancțiuni a SUA. Într-un mesaj pe rețelele de socializare, ambasadorul SUA la Chișinău Kent Logsdon a menționat că Tauber a fost sancționată pentru facilitarea încercărilor oligarhului fugar condamnat Ilan Șor de a submina procesele electorale din Moldova în interesele Kremlinului prin cumpărarea ilegală de voturi. Decizia a fost salutată de premierul Dorin Recean și președinta Maia Sandu.

Precizăm că Tauber se află deja pe lista de sancțiuni a Canadei și Uniunii Europene pentru tentaive de destabilizare a Republicii Moldova. La rândul său, fugarul Ilan Șor este sancționat în SUA, Canada, Marea Britanie și Uniunea Europeană pentru încercări de destabilizare a țării noastre și corupție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Socialiștii, din nou în stradă: au protestat la MAI, nemulțumiți de intervenția poliției la protestul anti-LGBTQ

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a organizat pe 17 iunie un protest la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) față de intervenția poliției în raport cu participanții la manifestația anti-LGBTQ+ care a avut la sfârșitul săptămânii trecute. Reprezentanții formațiunii au anunțat că au depus un demers la procuratură.

Zeci de oameni s-au adunat în fața sediului Ministerul Afacerilor Interne pentru a exprima nemulțumire față de intervenția poliției în timpul recentei manifestații anti-LGBTQ+. Afișând drapelele Republicii Moldova și PSRM, mulțimea a scandat mesaje precum „Vrem dreptate”, „Țara noastră, noi decidem”, „Jos MAI”.

Manifestanții au solicitat, de asemenea, demisia ministrei de Interne, Daniella Misail-Nichitin.

Prezent la acțiune de protest, deputatul socialist Vlad Batrîncea a declarat: „Ceea ce a fost duminică este o fărădelege și acel exces de forță care a fost aplicat pentru simplii cetățeni este inadmisibil și ilegal. Am venit să cerem dreptate și am venit să cerem ca poliția să facă treabă și să lupte cu criminalii, să lupte cu bandiții. Și poliția să nu fie folosită împotriva propriilor cetățeni – cetățeni care achită impozite și plătesc salarii, inclusiv pentru demnitarii de stat”.

El a menționat că PSRM a depus un demers la procuratură referitor la acțiunile forțelor de ordine.

Amintim că, pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+. PSRM a organizat în aceiași zi o contramanifestație – „Marșul Familiei, iar mai mulți preoți și credincioși au desfășurat la monumentul lui Ștefan cel Mare un protest față de evenimentul în sprijinul comunității LGBTQ+.

După mai bine de o oră de protest în fața statuii, protestatarii s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Aceștia au încercat să forțeze cordonul format de oamenii legii pentru a-i împiedica să ajungă la participanții marșului, ceea ce a declanșat altercații între cele două părți. În altercații au fost implicați inclusiv un preot și un bărbat care ținea un copil în brațe.

În timpul tensiunilor, forțele de ordine au imobilizat bărbatul care ținea minorul. Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat pentru NM că individul a pus în pericol integritatea fizică a minorului, astfel oamenii legii l-au imobilizat pentru a preveni posibile consecințe mai grave. Iar avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a declarat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

Pe 16 iunie, MAI a comunicat că 10 polițiști și carabinieri au fost agresați în timpul îmbrâncelilor. Potrivit instituției, enoriașii care au încercat să spargă cordonul format de oamenii legii au fost mobilizați organizat. „Informațiile deținute indică o mobilizare dirijată și influențe externe menite să alimenteze tensiuni sociale și să slăbească încrederea în instituțiile statului”, a adăugat MAI.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: