presedinte.md

Oficial din Departamentul american de stat, în vizită la Chișinău. Ce a discutat cu Maia Sandu și Dorin Recean

Secretar adjunct pentru Europa de Est, Politici și Afaceri Regionale în Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii (SUA), Christopher W. Smith, se află într-o vizită la Chișinău. Oficialul american a avut întrevederi luni, 26 februarie, cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean. Părțile au discutat despre situația regională, dar și felul în care SUA pot sprijini Republica Moldova în implementarea reformelor și avansarea pe agenda europeană.

Președinția anunță că șefa statului a mulțumit, în cadrul discuțiilor, SUA pentru asistența acordată Republicii Moldova și cetățenilor. Sandu și-a reafirmat, de asemenea, angajamentul pentru continuarea reformelor inițiate pentru modernizarea Moldovei în calea sa de aderare la Uniunea Europeană și a subliniat importanța sprijinului din partea SUA a acestor reformelor.

Instituția prezidențială anunță că președinta a salutat, în cadrul discuțiilor, eforturile comune de a combate corupția și de a contracara forțele care încearcă să submineze procesele democratice în Moldova și au reconfirmat angajamentul de a susține Ucraina.

presedinte.md

Și premierul Dorin Recean a apreciat sprijinul „consecvent” al SUA pentru modernizarea țării noastre, îmbunătățirea calității vieții oamenilor și stimularea creșterii economice, potrivit unui comunicat emis de Guvern. Recean a salutat, la rândul său, în discuția cu oficialul american, decizia de a  include în lista de sancțiuni a SUA persoanele responsabile pentru acțiuni care subminează securitatea Republicii Moldova.

gov.md

Amintim că, pe 23 februarie, deputata independentă Marina Tauber, membră a echipei oligarhului fugar Ilan Șor, a fost inclusă pe lista de sancțiuni a SUA. Într-un mesaj pe rețelele de socializare, ambasadorul SUA la Chișinău Kent Logsdon a menționat că Tauber a fost sancționată pentru facilitarea încercărilor oligarhului fugar condamnat Ilan Șor de a submina procesele electorale din Moldova în interesele Kremlinului prin cumpărarea ilegală de voturi. Decizia a fost salutată de premierul Dorin Recean și președinta Maia Sandu.

Precizăm că Tauber se află deja pe lista de sancțiuni a Canadei și Uniunii Europene pentru tentaive de destabilizare a Republicii Moldova. La rândul său, fugarul Ilan Șor este sancționat în SUA, Canada, Marea Britanie și Uniunea Europeană pentru încercări de destabilizare a țării noastre și corupție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: