Oficial: în Chișinău începe testarea gratuită pentru COVID-19 a angajaților nevaccinați din domeniul educației (DOC)
Full Article 2 minutes read

Oficial: în Chișinău începe testarea gratuită pentru COVID-19 a angajaților nevaccinați din domeniul educației (DOC)

În Chișinău începe testarea gratuită a pedagogilor și a personalului auxiliar din domeniul educației, care refuză să fie imunizați împotriva coronavirusului. Prevederea a fost inclusă în hotărârea Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău din 13 septembrie.

„Direcția generală asistență socială și sănătate, de comun cu Direcția generală educație, tineret și sport, vor demara testarea gratuită a cadrelor didactice și a personalului auxiliar nevaccinat din instituțiile municipale publice de învățământ preuniversitar, în baza lotului inițial de teste rapide, achiziționate și donate Primăriei Chișinău”, se arată în hotărâre.

De asemenea, membrii Comisiei au decis să demareze licitația publică pentru un nou lot de teste rapide.

În ajun, primarul Ion Ceban a declarat că în fiecare școală din mun. Chișinău vor fi distribuite câte 100 de teste rapide pentru angajații nevaccinați împotriva coronavirusului. Primarul capitalei Ion Ceban susține că 76% dintre pedagogii din Chișinău au fost imunizați cu două doze de vaccin împotriva coronavirusului, iar 18% – doar cu prima doză. Edilul a precizat că restul 6% dintre persoanele nevaccinate au contraindicații.

Amintim că decizia CNESP din 23 august prevede că angajații din educație care nu sunt vaccinați vor trebui să prezinte, la fiecare două săptămâni, rezultatul negativ al testului la Covid-19. Analizele vor fi achitate de către cadrele didactice. Autoritățile își propun să accelereze, în acest mod, procesul de imunizare împotriva COVID-19 astfel încât, până la 1 octombrie, rata de vaccinare în sistemul de învăţământ (reprezentanţii adulţi) să constituie 95%. Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia.

Pe 28 august, primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că autoritățile municipale nu se vor conforma prevederii CNESP și că, din 1 septembrie, profesorii și personalul auxiliar din capitală, care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului, nu vor trebui să își achite testele la Covid-19 o dată la două săptămâni. Edilul a precizat că Primăria va aloca 3 mln de lei din fondul municipal, pentru testarea profesorilor din Chișinău.

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a subliniat că decizia CNESP nu poate fi anulată de autoritățile locale.

Hotărâre CESP Nr. 44 din 13… by Primăria Chișinău

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: