rg.ru

Oficial rus: Nu doar Ucraina este poligon pentru testarea armelor biologice, SUA țintește Georgia, Moldova și alte țări

Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse Nikolai Petrușev acuză SUA că a transformat Ucraina într-un „poligon pentru testarea armelor biologice” și că ar „ținti” și alte țări, precum Georgia, Moldova, sau alte stat din cadrul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (OSC).

Declarația a fost făcută, pe 29 martie, în cadrul întrunirii OSC de la New Delhi. Patrușev a menționat că este „foarte important” ca în cadrul OSC să fie discutată asigurarea securității armelor biologice, notează RIA Novosti.

Făcând trimitere la „probe de necontestat”, Patrușev a acuzat SUA că ar duce un „război biologic de amploare” în Ucraina.

„În regiunile Ternopol, Odesa, Harkov, Nikolaev, sunt înregistrate focare de infecții în apropierea unor instituții unde erau studiați factorii care provoacă anumite boli – febră hemoragică, holeră, gripă porcină, hepatită A, botulism”, a spus acesta.

„Nu doar Ucraina a devenit poligon pentru testarea armelor biologice. SUA țintește și alte foste republici ale URSS, precum Georgia, Moldova, precum și țări-membre ale OSC”, a adăugat Patrușev.

***

Amintim că, în martie 2022, președintele Vladimir Zelenski și-a manifestat îngrijorarea față de acuzațiile Rusiei cu privire la faptul că autoritățile din Ucraina ar elabora arme biologice și ar pregăti un atac chimic. Liderul de la Kiev susține că Moscova ar putea pregăti în acest mod o provocare.

Propaganda cu „arme biologice” este mai veche. CNN a identificat tentativa din 2015, la un an de la anexarea ilegală a Crimeei de Rusia și de la trimiterea luptătorilor ruși în sprijinul separatiștilor din estul Ucrainei.

Potrivit CNN, presa rusă de stat anunța în 2015 că are imagini cu ce ar fi fost laboratoare coordonate de SUA în Ucraina și Georgia, care ar fi provocat focare de boli care ar fi ucis animale. Povestea, deși falsă, a continuat să circule, evoluând de la pericole biologice la arme biologice, arată CNN. Iar noua retorică se răspândește rapid în social media din întreaga lume, inclusiv în România.

În 22 aprilie 2020, Ambasada SUA la Kiev publica un comunicat de presă despre „dezinformările care circulă în unele cercuri din Ucraina, care oglindesc dezinformarea Rusiei cu privire la parteneriatul dintre SUA și Ucraina pentru reducerea amenințările biologice”.

Potrivit definiției publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), armele biologice sunt microorganisme precum virusul, bacteriile, ciupercile sau alte toxine care sunt produse și eliberate în mod deliberat pentru a provoca boli și moarte la oameni, animale sau plante.

Agenții biologici, cum ar fi antraxul, toxina botulină și ciuma pot reprezenta o provocare dificilă pentru sănătatea publică, provocând un număr mare de decese într-o perioadă scurtă de timp, în timp ce sunt dificil de controlat. Atacurile de bioterorism ar putea duce, de asemenea, la o epidemie, de exemplu dacă virusurile Ebola sau Lassa ar fi utilizate ca agenți biologici.

Armele biologice sunt un o subcategorie a unei clase mai mari de arme denumite arme de distrugere în masă, care include și arme chimice, nucleare și radiologice.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: