NewsMaker

Oleg Ozerov nu a fost invitat să-și prezinte scrisorile de acreditare. Explicația Maiei Sandu 

Șefa statului Maia Sandu a declarat că Oleg Ozerov, desemnat de Moscova încă în septembrie 2024 în calitate de ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova, nu și-a prezentat scrisorile de acreditare pentru că „el nu a fost încă invitat” să le prezinte. „Nu poți să inviți reprezentantul unei țări să depună scrisorile de acreditare când oficiali de la Moscova spun că statul Republica Moldova nu merită să existe”, a adăugat președinta. Menționăm, potrivit Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961, un ambasador nu este considerat oficial în funcție până când nu-și prezintă scrisorile de acreditare către șeful statului gazdă.

La emisiunea Cutia Neagră de la TV8, președinta a fost întrebată despre statutul lui Oleg Ozerov, desemnat de Moscova încă în septembrie 2024 în calitate de ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova.

„El nu a fost încă invitat să transmită scrisorile de acreditare”, a comunicat Maia Sandu. „Pentru că nu poți să inviți reprezentantul unei țări să depună scrisorile de acreditare când oficiali de la Moscova spun că statul Republica Moldova nu merită să existe sau ceva de tipul acesta. E vorba despre atitudinea lipsită de respect în general a Kremlinului față de Republica Moldova, este vorba despre faptul că nu se respectă suveranitatea acestei țări, integritatea teritorială. Nu e un lucru nou din păcate, nu mai suntem surprinși dar este doar o continuare a acestei atitudini”, a adăugat șefa statului.

„O să venim cu o decizie când și cum și ce facem, dar comportamentul este același ca și al altor oficiali de la Kremlin”, a spus Maia Sandu, fiind întrebată de ce nu este refuzată candidatura lui Oleg Ozerov.

Ulterior întrebată dacă poziția Președinției este ca Ozerov să nu fie invitat pentru a-și depune scrisorile de acreditare, Maia Sandu a răspuns: „Nu am spus că aceasta este poziția mea. Am spus că atunci când urma să depună scrisorile, oficiali de la Moscova au făcut declarații foarte nerespectuase în raport cu statul Republica Moldova”.

La o nouă precizare, dacă Ozerov va fi invitat sau nu să-și depună scrisorile de acreditare, șefa statului a comunicat: „Da sigur, o să văd când o să iau această decizie”.

***

Conform Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961, un ambasador nu este considerat oficial în funcție până când nu își prezintă scrisorile de acreditare către șeful statului gazdă. Scrisorile de acreditare reprezintă documentul formal emis de statul trimițător, prin care persoana desemnată este recunoscută ca ambasador și își poate începe în mod oficial activitatea diplomatică. Până la acest moment, persoana desemnată poate fi doar un șef al misiunii diplomatice în așteptare, fără statut deplin de ambasador. Fără depunerea scrisorilor de acreditare, această persoană nu are dreptul să reprezinte oficial statul său în relațiile diplomatice cu autoritățile țării gazdă sau să acționeze ca ambasador în sensul deplin al funcției.

***

Amintim, în septembrie 2024, președintele rus Vladimir Putin l-a desemnat pe Oleg Ozerov în funcția de ambasador în țara noastră. Detalii AICI. Câteva zile mai târziu, ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi a declarat că instituțiile statului l-au verificat timp de câteva luni pe Oleg Ozerov și nu au găsit informații despre el care să indice că ar putea afecta Republica Moldova. Tot atunci, Popșoi a spus de ce autoritățile de la Chișinău nu resping candidatura lui Ozerov. Detalii AICI.

În noiembrie 2024, Oleg Ozerov a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Acestuia i-a fost înmânată o notă de protest cu privire la implicarea Federației Ruse în procesul electoral din țară. Detalii AICI.

Ulterior, pe 17 ianuarie 2025, Oleg Ozerov a fost la Tiraspol unde a avut o întâlnire cu liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski. Atunci, Chișinăul a reacționat la declarațiile făcute de Krasnoselski din timpul întrevederii cu Ozerov. Detalii AICI.

Pe 24 ianuarie, Partidul Național Moldovenesc a cerut „expulzarea imediată” a ambasadorului rus Oleg Ozerov. Partidul a menționat că „Oleg Ozerov, desemnat ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova, nu și-a prezentat scrisorile de acreditare la Președinția Republicii Moldova” și „fără acest act oficial, Ozerov nu are niciun drept să se prezinte ca ambasador și să desfășoare activități diplomatice pe teritoriul țării noastre”. Detalii AICI.

Pe 27 ianuarie, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul Moldovei în Rusia Lilian Darie. Acestuia i-au fost înmânate două note de protest. Una dintre acestea – în legătură cu declarațiile unui partid din Moldova care, potrivit Moscovei, „conțineau acuzații nefondate la adresa ambasadorului Rusiei de la Chișinău, apeluri pentru expulzarea acestuia și limitarea activității ambasadei ruse”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Bolea, despre condițiile de la Aeroportul Chișinău: „Multe din plângeri sunt comandate”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a comentat plângerile cetățenilor privind condițiile de la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce statul a preluat administrarea acestuia. Potrivit ministrului, multe dintre aceste plângeri ar fi comandate de către persoanele care au pierdut controlul asupra aeroportului. Menționăm că, în 2023, aeroportul a trecut în gestiunea statului, după ce fusese timp de 10 ani (din 2013) concesionat companiei Avia Invest, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Multe din plângeri sunt comandate, deoarece acei tovarăși care au pierdut aeroportul nu le este deloc convenabil. Anul trecut a fost venit de 345 milioane de lei venit. Anul acesta va fi venitul mai mare, deoarece sunt și restaurante și magazine de stat. Și toți banii se întorc sub formă de dezvoltare a aeroportului, nu doar se plătește cum înainte doar niște mită pentru alegători. Mobilierul este nou. Sunt condiții bune. Pe 31 o să prezentăm un proiect pentru reconstrucția terminalului, care va putea deservi până la 6 milioane de persoane. Pentru comparație, în cel mai bun an, Aeroportul Chișinău primea până la 3 milioane. Aeroportul face investiții mari, dar trebuie de făcut după proiect, pentru că e vorba despre securitate. Acesta nu este un simplu șopron la tine acasă. Ne cerem scuze către cetățeni pentru că intervin unele incomodități”, a declarat Vladimir Bolea.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: