ziaristii.com

Oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov își mută afacerile în România? Prima investiție masivă

Cel mai bogat ucrainean Rinat Ahmetov a semnat prima investiție în România, scrie profit.ro. Averea acestuia este estimată de Forbes la 5,7 miliarde dolari. Compania controlată de Ahmetov a achiziționat, de la o companie românească, o centrală fotovoltaică din județul Mureș. 

DTEK Renewables International, cel mai mare investitor privat de energie din Ucraina, a achiziționat o centrală fotovoltaică, cu o capacitate instalată de 49,38 MW, situată în satul Glodeni, județul Mureș, de la compania românească Finas Invest, cu sediul în Cluj-Napoca.

Potrivit sursei, compania DTK Renewables International este parte a grupului de energie și utilități DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina. Averea lui Rinat Ahmetov este estimată la acest moment de Forbes la 5,7 miliarde dolari.

La finele anului trecut, Finas Group a devenit partener într-un joint venture cu DTEK Renewables International pentru a dezvolta mai multe proiecte de energie din surse regenerabile, în valoare de 150 de milioane de euro.

„Colaborarea între cele două companii a început în decembrie 2021, prin dezvoltarea comună a unui parc eolian de 60 MW în localitatea Ruginoasa, județul Iași, pe o suprafață de 25 de hectare. Investiția în valoare de 90 de milioane de euro se află în acest moment în stadiul de proiectare și de licitații echipamente, urmând a fi finalizată în 2024”, a comunicat presa din România.

În iunie 2022, Finas Group și DTEK Renewables International au demarat un nou proiect, în valoare de 60 de milioane de euro. Este vorba de un parc solar de 65 MW în localitatea Glodeni, județul Mureș, ce se întinde pe 90 de hectare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: