Ombudsmanul, îngrijorat de situația din Găgăuzia. Apel la comunicare între autoritățile centrale și cele din autonomie

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a publicat un comunicat în care și-a expus părerea în legătură cu situația din jurul alegerilor din Găgăuzia. Acesta a îndemnat la calm, mai multă comunicare între autoritățile centrale și regionale ale autonomiei, dar și transparență.

Ombudsmanul a declarat că alegerile corecte, transparente și participative sunt fundamentul sistemului democratic din Republica Moldova. El a precizat că organizarea și desfășurarea alegerilor trebuie să respecte toate principiile procesului democratic de guvernare și drepturile electorale ale populației.

„Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales este prevăzut în art. 21 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, art. 25 din Pactul Internaţional privind drepturile civile şi politice, art. 29 din Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi art. 7 din Convenţia privind eliminarea tuturor formelor de discriminare faţă de femei, art. 3 din Protocolul nr. 1 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Deziderate spre care Republica Moldova a tins mereu”, a menționat acesta.

Ceslav Panico a menționat că „Oficiul Avocatului Poporului, în temeiul mandatului său general de monitorizare a gradului de respectare a drepturilor omului, dar și în virtutea rolului de promotor și apărător al democrației și statului de drept monitorizează procesul electoral din UTA Găgăuzia și întreg spectrul de segmente relevante procesului electoral”.

Astfel, ombudsmanul face apel la toți participanții la calm, o mai bună comunicare între instituțiile centrale și regionale ale UTA Găgăuzia, transparență în sintetizarea rezultatelor alegerilor, certitudine și respect pentru drepturile constituționale ale cetățenilor Republicii Moldova. Totodată, menționează Panico, în cazul unor încălcări depistate, să se prezinte informații publice, iar cei vinovați de aceste încălcări să fie referiți justiției.

De asemenea, Avocatul Poporului recomandă să nu se utilizeze discursul de ură sau care instigă la ură, iar instituțiile media să prevină răspândirea acestui tip de discurs.

***

Amintim că Adunarea Populară a Găgăuziei s-a întrunit pe 16 mai în ședință extraordinară, pentru a recunoaște rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan. Deputații locali au declarat că nu au încredere în Curtea de Apel, care trebuie să valideze alegerile și nici în autoritățile centrale. Aceștia au mai spus că Evghenia Guțul a câștigat onest scrutinul electoral și că o recunosc în calitate de bașcan.

S-a întâmplat după ce, în după-amiaza zilei de 16 mai, CNA și procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la Comisia Electorală de la Comrat. Potrivit CNA, temei al acțiunii de ridicare constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora.

Guțul s-a confruntat în turul doi al alegerilor cu Grigorii Uzun, candidat susținut de PSRM. După rezultatele prezentate de organul electoral local, Uzun și-a recunoscut înfrângerea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: