Ombudsmanul s-a autosesizat pe cazul polițiștilor de la IP Soroca, bănuiți că ar fi bătut două persoane
Full Article 2 minutes read

Ombudsmanul s-a autosesizat pe cazul polițiștilor de la IP Soroca, bănuiți că ar fi bătut două persoane

Avocatul Poporului Ceslav Panico a inițiat din oficiu un proces de investigație cu privire la împrejurările privind acțiunile de tortură față de persoanele reținute de angajații  Inspectoratului de Poliție Soroca în perioada 30-31 ianuarie 2022. Decizia a fost luată în urma informațiilor plasate în spațiul public la 4 februarie 2022.

Potrivit Oficiului Avocatului Poporului, urmează a fi monitorizate în detaliu, acțiunile și inacțiunile angajaților poliției față de persoanele reținute și aflate în custodia acestora, precum și mecanismul de asigurare a garanțiilor fundamentale antitortură.

La fel, Panico va monitoriza desfășurarea anchetei interne în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, dar și a acțiunilor procurorilor în raport cu acest caz, precum și finalitatea acestei cercetări.

„Ombudsmanul condamnă ferm orice acțiune/inacțiune, care nu se încadrează în limitele legale. Reamintim că, aplicarea forței fizice și a mijloacelor speciale în exces de reprezentanții instituțiilor de forță pot constitui acte de tortură și/sau rele tratamente și sunt condamnabile de Codul penal al Republicii Moldova”, notează Oficiul Avocatului Poporului.

Rezultatele și concluziile asupra sesizării ex-officio vof fi cumulate într-un raport special.

Amintim că la 31 ianuarie curent, doi cetățeni au apelat la serviciul 112, menționând că au fost agresați de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Soroca. Ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a scris pe pagina sa de Facebook că nu va admite nicio formă de abatere disciplinară, „care să contravină intereselor sau drepturilor cetățenilor” și a cerut pornirea unei anchete speciale SPIA, pe cazul polițiștilor bănuiți de agresiune fizică.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: