Omicron se propagă în lume precum un incendiu. OMS: Crește riscul unei noi variante și mai periculoase
Full Article 3 minutes read

Omicron se propagă în lume precum un incendiu. OMS: Crește riscul unei noi variante și mai periculoase

Pe măsură ce varianta Omicron se va răspândi accelerat în întreaga lume va crește și riscul apariţiei unei noi variante, mai periculoase, a coronavirusului, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Deşi varianta Omicron se propagă precum un incendiu în întreaga lume, pare a fi mai puţin patogenă comparativ cu temerile iniţiale şi a reaprins speranţa că pandemia ar putea fi depăşită. Însă, Catherine Smallwood, reprezentantă a biroului de urgenţe din cadrul OMS, a declarat că o creştere vertiginoasă a ratelor de infectare ar putea avea efectul opus.

„Cu cât (varianta) Omicron se răspândeşte mai mult, cu atât este transmisă mai mult şi cu cât se replică mai mult, cu atât este mai probabil să genereze o nouă variantă. În prezent, Omicron este letală, poate provoca moartea (…) Poate mai puţin comparativ cu Delta, dar cine poate spune ce ar putea genera următoarea variantă?”, a spus Smallwood, relatează digi24.ro.

Europa a înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei şi peste cinci milioane de cazuri noi în ultima săptămână a anului 2021, ceea ce „eclipsează aproape tot ce am văzut până în prezent”, a adăugat reprezentanta OMS.

„Ne situăm într-o fază foarte periculoasă, ratele de contaminare cresc semnificativ în Europa de Vest, iar impactul real al acestui lucru nu este deocamdată clar. În timp ce la nivel individual riscul de spitalizare este probabil mai mic în cazul variantei Omicron comparativ cu Delta, în general, Omicron ar putea reprezenta o ameninţare mai mare din cauza numărului de cazuri. Când numărul cazurilor creşte într-o manieră atât de semnificativă, este probabil ca mult mai mulţi oameni cu boli grave să ajungă în spital şi chiar să moară”, a afirmat Smallwood.

Marea Britanie, care a anunţat în data de 4 ianuarie că a identificat pentru prima dată peste 200.000 de cazuri noi zilnic, este ameninţată de o criză în spitale din cauza lipsei de personal, situaţie cauzată de valul Omicron.

Catherine Smallwood a declarat că preconizează scenarii similare în alte ţări europene.

„Chiar şi în sistemele sanitare sofisticate şi de mare anvergură, există dificultăţi reale chiar în acest moment şi este probabil ca acest lucru să se răspândească în regiune”, a precizat ea.

OMS a anunţat în data de 4 ianuarie că apar tot mai multe dovezi că varianta Omicron de coronavirus afectează căile respiratorii superioare, provocând simptome mai blânde decât variantele anterioare. Managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, a declarat, însă, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, că transmisibilitatea ridicată a Omicron înseamnă că noua variantă va deveni dominantă în câteva săptămâni în numeroase locuri, reprezentând o ameninţare în ţările în care o parte mare a populaţiei rămâne nevaccinată.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: