OMS a aprobat alte două vaccinuri anti-COVID-19. Urmează să ajungă în întreaga lume în următoarele săptămâni
Full Article 2 minutes read

OMS a aprobat alte două vaccinuri anti-COVID-19. Urmează să ajungă în întreaga lume în următoarele săptămâni

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a introdus în Lista de utilizare în urgențe două versiuni ale vaccinului AstraZeneca/Oxford împotriva COVID-19, oferind undă verde procesului de lansare a acestora la nivel global prin platforma COVAX. Acestea urmează să ajungă către instituțiile medicale din întreaga lume în următoarele săptămâni.

Vaccinurile sunt produse de AstraZeneca-SKBio (Republica Coreea) și Serum Institute din India. Lista OMS de utilizare în urgențe (WHO Emergency Use Listing (EUL)) evaluează calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19, fiind o precondiție pentru furnizarea vaccinului pe platforma COVAX.

De asemenea, Lista OMS de utilizare în urgențe permite țărilor să-și accelereze propriile mecanisme de reglementare privind importul și administrarea vaccinurilor COVID-19.

Vaccinul a fost revizuit pe 8 februarie de către Grupul consultativ strategic al experților în imunizare (SAGE) al OMS, care face recomandări pentru utilizarea vaccinurilor în societate (adică grupe de vârstă recomandate, intervale între vaccinuri, sfaturi pentru grupuri specifice, cum ar fi femeile însărcinate și cele care alăptează) . SAGE a recomandat vaccinul pentru toate grupele de vârstă de 18 ani și peste.

„Țările fără acces la vaccinuri până în prezent vor putea, în cele din urmă, să înceapă să își vaccineze personalul medical și persoanele expuse riscului, contribuind la obiectivul facilității COVAX de distribuire echitabilă a vaccinurilor”, a declarat directorul general al OMS.

De precizat că R. Moldova face parte din platforma COVAX, prin intermediul căreia, în această lună, ar trebui să ajungă primele doze de vaccin anti-COVID-19.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: